De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Achterstanden energiebedrijven weggewerkt

De grootste energieleveranciers Essent, Eneco,  Nuon, Delta Greenchoice en Oxxio hebben de achterstanden in de administratie weggewerkt. Dit concludeert toezichthouder DTe.

Eerder dit jaar bleek de verwerking van verhuizingen en overstappen naar een andere energieleverancier nog een grote puinhoop te zijn. De toezichthouder constateert nog wel tekortkomingen bij Delta en Oxxio. Delta, dat vooral in Zeeland actief is, schiet qua serviceniveau te kort ten opzichte van Nuon, Essent en Eneco. Oxxio stuurt zijn klanten vaak veel te laat een eindafrekening bij een overstap naar een andere leverancier. De NMa, waar de DTe onder valt, dreigt met maatregelen als beide bedrijven deze zaken bij de komende meting niet hebben verbeterd.

Om de consument beter te informeren welk energiebedrijf zijn administratie goed op orde heeft, publiceert de NMa vanaf eind september 2005 ieder kwartaal een zogenaamde scorekaart op haar website. Hierop kan de consument zien welke leveranciers goed presteren. Zodoende moet men weer vertrouwen krijgen in de energiebedrijven. Consumenten   moeten er vanuit kunnen gaan dat er makkelijk overgestapt kan worden, aldus de toezichthouder. 

Voorschotnota’s en eindafrekeningen moeten binnen twee maanden verstuurd worden. De zes grote energieleveranciers doen dat bij verhuizen en overstappen meestal binnen de gestelde tijd. De bedrijven scoren in bijna alle gevallen ruim boven de 90% volgens de DTe. 

Omdat het aanleveren van gegevens vooral voor problemen zorgt, zijn er een aantal aanbevelingen gedaan. Zoals het verplicht invoeren van het zogenaamde leveranciersmodel,  waarbij consumenten slechts één rekening ontvangen doordat de energieleverancier niet alleen zijn leveringsvergoedingen, maar ook de netwerkvergoedingen van de netbeheerder gelijktijdig int. De energieleverancier geeft de geïnde netwerkvergoedingen vervolgens door aan de netbeheerder.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 23 september 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie