De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

ACM: Consument bewust besparen overstappen

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

ACM-energierekening.jpgBijna de helft van de consumenten neemt zijn energierekening door en controleert deze. Dat blijkt uit de Energiemonitor 2017 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens de toezichthouder zijn consumenten zich er steeds bewuster van dat ze geld kunnen besparen met overstappen.

Steeds bewuster van besparingen door overstappen

 Het afgelopen jaar zijn ongeveer 1,2 miljoen huishoudens overgestapt van energieleverancier, evenveel als in het jaar daarvoor. Volgens de toezichthouder kunnen mensen heel veel geld besparen door te wisselen van energieleverancier.

"Een consument die bijvoorbeeld op 1 september 2017 een contract afsloot met een variabele prijs en een onbepaalde looptijd, het zogenaamde slaperstarief, had tot wel 452 euro kunnen besparen door over te stappen naar het goedkoopste 1 jaar vaste prijs contract". De ACM benadrukt dat niet alleen slapers veel kunnen besparen met een overstap: "Ook het overstappen binnen productgroepen (bijvoorbeeld binnen 1 jaar vaste prijs producten) kan leiden tot een flinke besparing".

Steeds meer consumenten stappen over

Het aantal consumenten dat nog nooit is overgestapt, wordt ook steeds kleiner. Slechts 29 procent is nog nooit overgestapt, vorig jaar was dat nog 31 procent. Consumenten die eenmaal een keer zijn overgestapt, doen dat daarna vaker. Om zich te oriënteren op de energiemarkt maken consumenten steeds vaker gebruik van een prijsvergelijkingssite.

Energierekening moet duidelijker

De ACM ondersteunt consumenten door onduidelijke facturen van energieleveranciers aan te pakken. Er wordt al heel lang gehamerd op begrijpelijker rekeningen van energieleveranciers. Die moeten het makkelijker maken voor consumenten om te bekijken of ze kunnen besparen. De waakhond vindt dat de consument recht heeft op een energierekening die hij kan controleren en begrijpen.

Heeft u vragen over uw energierekening? 

Stuur ons uw jaarafrekening, dan kijken wij graag met u mee of alles klopt en of u net als zovelen kunt besparen. Gaslicht.com verleent deze service graag en gratis.

Lees ook onze blog over de mogelijke extra kostenposten op de energierekening

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 20 april 2021


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie