Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

ACM: opnieuw recordaantal overstappers van energieleverancier

door Jeanet Woldring

Meer dan één op de vijf huishoudens – ruim 1,7 miljoen van de 8 miljoen huishoudens - is tussen april 2019 en april 2020 overgestapt van energieleverancier. Dat is een nieuw record: nog nooit stapten zoveel consumenten in één jaar over. In de afgelopen drie jaar is meer dan de helft (53%) van de consumenten ten minste één keer overgestapt van energieleverancier of contract. Dat blijkt uit de Energiemonitor 2020 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag heeft gepubliceerd.

                                          acm-energiemonitor-gaslicht-infographic-2020.png

Grote prijsverschillen 

De prijs van energie blijft veruit de belangrijkste reden voor de overstap (74%). De prijsverschillen tussen de verschillende energieproducten kunnen oplopen tot ruim 600 euro per jaar. Een consument die bijvoorbeeld in mei 2020 een energiecontract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief afsluit – het zogenaamde slaperstarief – betaalt maximaal 1.959 euro per jaar aan energiekosten (elektriciteit en gas). Als hij zou overstappen naar het goedkoopste contract voor één jaar tegen een vast tarief, zou hij 1.299 euro kwijt zijn aan energiekosten.

Groene stroom steeds belangrijker voor overstap

De levering van groene stroom wordt een steeds belangrijkere reden om over te stappen (van 17% naar 21%). Uit een ander onderzoek van de ACM blijkt dat meer dan de helft van de huishoudens inmiddels groene stroom afneemt en dat energieleveranciers steeds meer groene stroom en aanvullende energiebesparingsdiensten aanbieden. De ACM houdt er toezicht op dat verklaringen van energieleveranciers dat hun stroom groen is, aan de wettelijke eisen voldoen. Dat draagt bij aan het vertrouwen in de energiemarkt en aan de energietransitie.

Overstap steeds vaker online

Steeds meer consumenten (57%) regelen hun overstap via de website van een energieleverancier of via een (prijs)vergelijkingswebsite. Steeds minder consumenten stappen over via de klantenservice van een energiebedrijf, via een verkoper aan de deur of via een collectieve actie.

acm-overstappen-van-energieleverancier-in-cijfers-12-6-2020.PNG

Energiemonitor 2020

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie