De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

ACM: opnieuw recordaantal overstappers

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Meer dan één op de vijf huishoudens – ruim 1,7 miljoen van de 8 miljoen huishoudens - is tussen april 2019 en april 2020 overgestapt van energieleverancier. Dat is een nieuw record: nog nooit stapten zoveel consumenten in één jaar over. In de afgelopen drie jaar is meer dan de helft (53%) van de consumenten ten minste één keer overgestapt van energieleverancier of contract. Dat blijkt uit de Energiemonitor 2020 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag heeft gepubliceerd.

                                          acm-energiemonitor-gaslicht-infographic-2020.png

Grote prijsverschillen 

De prijs van energie blijft veruit de belangrijkste reden voor de overstap (74%). De prijsverschillen tussen de verschillende energieproducten kunnen oplopen tot ruim 600 euro per jaar. Een consument die bijvoorbeeld in mei 2020 een energiecontract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief afsluit – het zogenaamde slaperstarief – betaalt maximaal 1.959 euro per jaar aan energiekosten (elektriciteit en gas). Als hij zou overstappen naar het goedkoopste contract voor één jaar tegen een vast tarief, zou hij 1.299 euro kwijt zijn aan energiekosten.

Groene stroom steeds belangrijker voor overstap

De levering van groene stroom wordt een steeds belangrijkere reden om over te stappen (van 17% naar 21%). Uit een ander onderzoek van de ACM blijkt dat meer dan de helft van de huishoudens inmiddels groene stroom afneemt en dat energieleveranciers steeds meer groene stroom en aanvullende energiebesparingsdiensten aanbieden. De ACM houdt er toezicht op dat verklaringen van energieleveranciers dat hun stroom groen is, aan de wettelijke eisen voldoen. Dat draagt bij aan het vertrouwen in de energiemarkt en aan de energietransitie.

Overstap steeds vaker online

Steeds meer consumenten (57%) regelen hun overstap via de website van een energieleverancier of via een (prijs)vergelijkingswebsite. Steeds minder consumenten stappen over via de klantenservice van een energiebedrijf, via een verkoper aan de deur of via een collectieve actie.

acm-overstappen-van-energieleverancier-in-cijfers-12-6-2020.PNG

Energiemonitor 2020

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 21 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie