De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug
Nù bij uw overstap:
€ 20 voucher voor

Terug naar het nieuwsoverzicht

AD: Energierekening wordt volgend jaar 360 euro duurder

door Jeanet Woldring 3 reacties

Stijgende tarieven en fors hogere belastingen drijven de energienota komend jaar omhoog. Een gemiddeld gezin betaalt in 2019 liefst 360 euro meer dan dit jaar, becijfert energievergelijker Gaslicht.com. Dat schrijft David Bremmer vandaag in het Algemeen Dagblad.

Het AD schrijft:

Stegen de energiekosten dit jaar al met gemiddeld 190 euro, in 2019 moeten consumenten nog dieper in de buidel tasten. Eneco, één van de drie grote energiebedrijven, verhoogt op 1 januari zowel de stroom- als de gasprijs. Stroom wordt drie cent duurder per kilowattuur, gas 7 cent per kubieke meter.  Een drie persoons gezin (3.500 kilowatt uur stroom en 1.500 kuub gas) is daardoor in 2019 ruim 200 euro extra kwijt, heeft Gaslicht.com berekend. Eneco spreekt zelf over een stijging van gemiddeld 13 euro per maand. ,,De energierekening wordt vanaf januari helaas een stuk duurder,” zegt woordvoerder Kim Vogten. ,,De inkoopprijs van gas is momenteel zeer fors, CO2-emissierechten zijn duurder geworden, de energievraag is door de goed draaiende economie hoog.”

Essent, Nuon

Wat niet meehelpt is dat meerdere Belgische kernreactoren door problemen stilliggen. Onze Zuiderburen kopen daardoor meer stroom in Nederland, wat de prijs opdrijft. Geeft Eneco openheid, Nuon en Essent weigeren hun consumententarieven te onthullen. Gaslicht.com voorziet voor hen echter soortgelijke stijgingen. Bij Essent wijzen de nieuwe zakelijke tarieven daar eveneens op. Die liggen beduidend hoger. Desgevraagd wil Essent toch summier reageren. ,,Goedkoper zullen de tarieven inderdaad niet worden,” erkent een woordvoerder.

Duurzame energie

Naast de energietarieven nemen de belastingen ook hard toe. In 2019 betaalt een gemiddeld huishouden 160 euro meer. Meer specifiek neemt de gastaks toe met 54 euro op jaarbasis. De zogenaamde ‘opslag duurzame energie’ - bedoeld om de overgang op groene energie te betalen - groeit met 68 euro. Het kabinet verlaagt verder de belastingvermindering op energie: huishoudens krijgen daardoor volgend jaar 61 euro minder korting. Dan zijn er nog de netbeheerkosten: deze tarieven stijgen met 7 euro, een overigens zeer bescheiden toename. Een klein voordeeltje voor consumenten is er ook: de stroomtaks daalt net als vorig jaar met 30 euro.

Met name gas duurder

Ben Woldring, directeur van Gaslicht.com is niet verbaasd. ,,We zagen dit aankomen. De gasprijzen zijn flink gestegen dit jaar. En om de klimaatdoelen te halen zijn flinke investeringen nodig in groene energie en de elektriciteitsnetten. Al met al bestaat de energierekening inmiddels voor tweederde uit belastingen en netbeheerderskosten. Het valt Woldring op dat met name gas steeds duurder wordt. ,,De belasting op stroom blijft dalen, terwijl gas een steeds groter deel van de energierekening vormt.” De Groninger is kritisch op de steeds hogere gaskosten. ,,Het is logisch dat we van het gas af moeten, maar het gaat nu wel erg snel."

Bron: AD

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (3)

Geplaatst door: gerry breukelman ()

Het is logisch dat we van het gas af moeten roept er iemand??Heel Europa legt gasnetten aan en Nederland moet er af.Het wordt een complete volks verarming.Hoe ziek zijn we in Nederland.

Geplaatst door: Jan van de Vliet ()

Wij hebben via een vergelijkingssite een nieuw vast contract afgesloten met Powerpeers omdat zij zo'n gunstige prijzen hebben voor mensen met zonnepanelen . De inkt is nog niet droog of ze mailen een heel andere prijs met als reden dat de energie belasting omhoog gaat. Dat riekt naar oplichting. Met oude prijzen lokken , terwijl je weet dat de energie belasting in feite hoger is en je de prijs dus mag verhogen. Een consument weet dat niet. Vergelijkingssites zouden dat bij hun berekeningen moeten aangeven en controleren. Een aanbieding is zo geen aanbieding meer. Vaste prijzen.... laat me niet lachen!

Opmerking van de redactie op 10-12-2018
Bedankt voor uw reactie. Het kale leveringstarief, de vaste leveringskosten en een eventuele welkomstpremie zet u vast in het contract. De overheidsheffingen gaan per 1 januari 2019 weer wijzigen. Eerder dit jaar zijn de voorlopige nieuwe overheidsheffingen bekend gemaakt. Eind deze maand worden de tarieven definitief bekend gemaakt. Daarom nemen wij ze nog niet mee in onze vergelijking omdat ze nog kunnen wijzigen. Sommige energieleveranciers nemen de voorlopige stijging mee in het contract, maar dit is dus nog niet definitief. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.
Geplaatst door: DrM ()

Als gebruiker bij Essent heb ik gisteren via de mail wel de nieuwe consumententarieven voor het verbruiksjaar 2019 ontvangen. Het zijn vooral de energiebelastingen, ODE-heffingen en de vaste kosten die flink stijgen.

Reageren

Navigatie