Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

AD: Energierekening wordt volgend jaar 360 euro duurder

door Jeanet Woldring 10 reacties Leestijd: 3 minuten

Stijgende tarieven en fors hogere belastingen drijven de energienota komend jaar omhoog. Een gemiddeld gezin betaalt in 2019 liefst 360 euro meer dan dit jaar, becijfert energievergelijker Gaslicht.com. Dat schrijft David Bremmer vandaag in het Algemeen Dagblad.

Het AD schrijft:

Stegen de energiekosten dit jaar al met gemiddeld 190 euro, in 2019 moeten consumenten nog dieper in de buidel tasten. Eneco, één van de drie grote energiebedrijven, verhoogt op 1 januari zowel de stroom- als de gasprijs. Stroom wordt drie cent duurder per kilowattuur, gas 7 cent per kubieke meter.  Een drie persoons gezin (3.500 kilowatt uur stroom en 1.500 kuub gas) is daardoor in 2019 ruim 200 euro extra kwijt, heeft Gaslicht.com berekend. Eneco spreekt zelf over een stijging van gemiddeld 13 euro per maand. ,,De energierekening wordt vanaf januari helaas een stuk duurder,” zegt woordvoerder Kim Vogten. ,,De inkoopprijs van gas is momenteel zeer fors, CO2-emissierechten zijn duurder geworden, de energievraag is door de goed draaiende economie hoog.”

Essent, Nuon

Wat niet meehelpt is dat meerdere Belgische kernreactoren door problemen stilliggen. Onze Zuiderburen kopen daardoor meer stroom in Nederland, wat de prijs opdrijft. Geeft Eneco openheid, Nuon en Essent weigeren hun consumententarieven te onthullen. Gaslicht.com voorziet voor hen echter soortgelijke stijgingen. Bij Essent wijzen de nieuwe zakelijke tarieven daar eveneens op. Die liggen beduidend hoger. Desgevraagd wil Essent toch summier reageren. ,,Goedkoper zullen de tarieven inderdaad niet worden,” erkent een woordvoerder.

Duurzame energie

Naast de energietarieven nemen de belastingen ook hard toe. In 2019 betaalt een gemiddeld huishouden 160 euro meer. Meer specifiek neemt de gastaks toe met 54 euro op jaarbasis. De zogenaamde ‘opslag duurzame energie’ - bedoeld om de overgang op groene energie te betalen - groeit met 68 euro. Het kabinet verlaagt verder de belastingvermindering op energie: huishoudens krijgen daardoor volgend jaar 61 euro minder korting. Dan zijn er nog de netbeheerkosten: deze tarieven stijgen met 7 euro, een overigens zeer bescheiden toename. Een klein voordeeltje voor consumenten is er ook: de stroomtaks daalt net als vorig jaar met 30 euro.

Met name gas duurder

Ben Woldring, directeur van Gaslicht.com is niet verbaasd. ,,We zagen dit aankomen. De gasprijzen zijn flink gestegen dit jaar. En om de klimaatdoelen te halen zijn flinke investeringen nodig in groene energie en de elektriciteitsnetten. Al met al bestaat de energierekening inmiddels voor tweederde uit belastingen en netbeheerderskosten. Het valt Woldring op dat met name gas steeds duurder wordt. ,,De belasting op stroom blijft dalen, terwijl gas een steeds groter deel van de energierekening vormt.” De Groninger is kritisch op de steeds hogere gaskosten. ,,Het is logisch dat we van het gas af moeten, maar het gaat nu wel erg snel."

Bron: AD

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 5 december 2018

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (10)

Geplaatst door: Dre ()

Jongens....slechte economie... prijzen gaan omhoog..... goed lopende economie... prijzen gaan weer omhoog.... ehm? In welk scenario gaan de prijzen weer een keer naar beneden of is die tijd voorbij?

Geplaatst door: ed ()

Ik krijg dit jaar net als vorig jaar als eenpersoonshuishouden een paar euro terug voor mijn verbruik op mijn jaarafrekening . Voor komend jaar stijgen mijn maandelijkse energiekosten in 2019 met 22 euro per maand vanwege de nieuwe berekening energie belasting . De overheid neemt dus 220 Euro van mijn basisbehoefte weg . Zodra ik overschakel naar een minder duurzame energie leverancier scheelt dat mij 2 euro per mnd . Per seconde wordt er een voetbalveld aan schone energie leveranciers weggebrand (ontbossing) door grootverbruikers en dan komt de Nederlandse VVD overheid met dit soort van bezuinigingen op basisbehoeften . Mensen wordt nou toch eens wakker .

Geplaatst door: Andrey ()

de energieprijzen in 2019 gaan stijgen...
"Een contract is een schriftelijk vastgelegde overeenkomst tussen twee partijen. Daarin staan afspraken waar beide ondertekende partijen zich aan moeten houden. "
Wat is een jaar vast contract nu werkelijk waard?
Belachelijk!

Opmerking van de redactie op 07-01-2019
U zet het kale leveringstarief, de vaste leveringskosten en een eventuele premie vast gedurende looptijd. Op deze tarieven kunt u ook elk jaar besparen. De overheidsheffingen en netbeheerkosten worden niet vast gezet. Als er vragen of onduidelijkheden zijn mag u altijd contact met ons opnemen.
Geplaatst door: Henny Tipker ()

Hoi ..
Heb sinds november aangemeld bij Essent toen vrij goedkoop....maar ik weet niet wat ik straks moet betalen .
Ik heb me aangemeld voor 106.25 per maan . Twee pers.huishouden .appartement

Opmerking van de redactie op 28-12-2018
Beste meneer Tipker,

Bedankt voor uw reactie. Wij raden aan om even contact op te nemen met Essent. Zij kunnen voor u kijken of het termijnbedrag bijgesteld moet worden.

Via de volgende link kunt u ook uitrekenen op basis van uw verbruik hoeveel meer u volgend jaar kwijt bent aan overheidsheffingen: https://www.gaslicht.com/energienota/energiebelasting-2019-berekening
Geplaatst door: Jeroen ()

Ik kom na een lange werkdag thuis.
Ik maak de deur open en het eerste wat ik zie is een envelop van de Nuon / Vattenfall.
In de brief groeten ze je heel vrolijk, maar als u de brief verder leest komt er als grote verrassing te staan dat de tarieven stijgen van het gas en licht, en dat ik in het nieuwe jaar meer moet betalen.
Leuk dat we al een warme dure welkom krijgen in het jaar 2019!

Geplaatst door: Jasper ()

Ik heb zojuist een brief ontvangen van Eneco.
Mijn maandelijkse kosten van gas en electra gaan ook omhoog!
bijna het DUBBELE van wat ik betaal!
Ik vind het belachelijk dat we zoveeel moeten betalen.

Geplaatst door: Madelien ()

IK HEB EEN BRIEF GEKREGEN VAN MIJN ENERGIE LEVERANCIER WAAR MIJN MAAND BEDRAG MET 33 EURO OMHOOG ZAL GAAN IN 2019 TARIEVEN+ OVERHEIDSHEFFINGEN!!!

SCHANDALIG!!!!!!!!!!

Geplaatst door: gerry breukelman ()

Het is logisch dat we van het gas af moeten roept er iemand??Heel Europa legt gasnetten aan en Nederland moet er af.Het wordt een complete volks verarming.Hoe ziek zijn we in Nederland.

Geplaatst door: Jan van de Vliet ()

Wij hebben via een vergelijkingssite een nieuw vast contract afgesloten met Powerpeers omdat zij zo'n gunstige prijzen hebben voor mensen met zonnepanelen . De inkt is nog niet droog of ze mailen een heel andere prijs met als reden dat de energie belasting omhoog gaat. Dat riekt naar oplichting. Met oude prijzen lokken , terwijl je weet dat de energie belasting in feite hoger is en je de prijs dus mag verhogen. Een consument weet dat niet. Vergelijkingssites zouden dat bij hun berekeningen moeten aangeven en controleren. Een aanbieding is zo geen aanbieding meer. Vaste prijzen.... laat me niet lachen!

Opmerking van de redactie op 10-12-2018
Bedankt voor uw reactie. Het kale leveringstarief, de vaste leveringskosten en een eventuele welkomstpremie zet u vast in het contract. De overheidsheffingen gaan per 1 januari 2019 weer wijzigen. Eerder dit jaar zijn de voorlopige nieuwe overheidsheffingen bekend gemaakt. Eind deze maand worden de tarieven definitief bekend gemaakt. Daarom nemen wij ze nog niet mee in onze vergelijking omdat ze nog kunnen wijzigen. Sommige energieleveranciers nemen de voorlopige stijging mee in het contract, maar dit is dus nog niet definitief. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.
Geplaatst door: DrM ()

Als gebruiker bij Essent heb ik gisteren via de mail wel de nieuwe consumententarieven voor het verbruiksjaar 2019 ontvangen. Het zijn vooral de energiebelastingen, ODE-heffingen en de vaste kosten die flink stijgen.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.