De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Adminstratiechaos energiebedrijven?

door Marlies Hazenberg

Energiebedrijven hebben hun administratieve processen nog niet gereed voor de liberalisering van de energiemarkt. Dit beweren zowel de Consumentenbond als het consumentenprogramma Radar.

Beiden hebben een onderzoek gedaan waaruit zij deze conclusie trekken.  De Consumentenbond heeft 1400 leden een enquête voorgelegd, waaruit blijkt dat 15% van deze groep nu al denkt aan een overstap naar een ander energiebedrijf. Begin dit jaar concludeerde consultancybureau Cap Gemini Ernst & Young dat energiebedrijven niet meer dan 5% van de vrije markt succesvol kunnen laten overstappen. Deze twee conclusies vormen voor de Consumentenbond een reden om te waarschuwen voor een aanstaande chaos.

Radar deed een onderzoek onder 11.000 energieafnemers. Ook hieruit blijkt dat de administratie en facturering van energiebedrijven niet op orde is. Dit behoort wel zo te zijn, gezien de naderende datum van liberalisering (1 juli 2004).

De Consumentenbond eist nu dat de minister een datum noemt waarop de energiebedrijven deze problemen hebben opgelost. Lukt het deze bedrijven voor die datum niet, dan dienen er sancties te worden opgelegd, vindt de Bond.

In het programma Radar van afgelopen maandag werd het idee van maximumprijzen voor stroom en gas nog maar eens besproken. De minister is hier op tegen aangezien dit de vrije marktwerking zal belemmeren en dus nieuwe investeerders en concurrentie afschrikt.

Al deze discussies lijken te leiden tot het angstig tegemoet zien van de liberalisering door de consument. Wellicht blijft deze zitten waar hij zit, wat resulteert in een toetredingsdrempel voor nieuwe aanbieders. Dit is immers ook niet bevordelijk voor een vrije markt. Tevens houden traditionele partijen zo ook hun grip op de markt.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 17 februari 2004
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie