De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Afspraken om afsluiting van energie te voorkomen

door Jeanet Woldring 3 reacties

Bij een betalingsachterstand bij uw energieleverancier kan het voorkomen dat u wordt gedreigd met afsluiting of zelfs wordt afgesloten van gas en stroom. Nu zijn er nieuwe afspraken gemaakt om te zorgen dat mensen met schulden niet onnodig worden afgesloten. Mede op verzoek van het ministerie EL&I zijn deze afspraken op 14 maart vastgelegd in een convenant.

Het hele jaar
Energie-Nederland, de vereniging van energiebedrijven en de NVVK, de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening, hebben samen het convenant gesloten. Nu zijn er al regels waarin staat dat mensen in de schuldhulpverlening ‘s winters niet zonder energie komen te zitten. Dit convenant gaat verder en moet voorkomen dat een klant het hele jaar niet kan worden afgesloten.

Schuldhulpverlening
Vaak leidt het afsluiten van gas en stroom tot verergering van schuldproblemen. Om dat te voorkomen gaan energiebedrijven en schuldhulpverleners beter samenwerken. Bijvoorbeeld door wanbetalers sneller te wijzen op de mogelijkheid van schuldhulpverlening, waardoor betalingsachterstanden niet verder op hoeven te lopen. 

Problemen voorkomen
In het convenant is opgenomen dat consumenten die meewerken aan een oplossing voor hun schulden, niet afgesloten kunnen worden. Ook worden klanten met een betalingsachterstand door de schuldhulpverlening geholpen om hun financiën weer op de rit te krijgen* - en daarmee ook de betalingen aan de energieleverancier.

Het blijft uiteraard wel zo dat een klant zonder gas en stroom kan komen te zitten wanneer hij na diverse waarschuwingen geen actie heeft ondernomen.

Verder is het belangrijk er rekening mee te houden dat enkele kleine leveranciers in Nederland niet zijn aangesloten bij Energie-Nederland, waardoor zij zich mogelijk niet aan dit convenant houden.

*Zie ook zelfjeschuldenregelen.nl

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 20 maart 2012
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (3)

Geplaatst door: mj092727 ()

Ik ben chron ziek slaap met ademhaal apparaat. Heb 1 mnd en jaarafrekening als achterstand geen schuldhulp en kan t niet betalen. Wat moet ik nu ??
Ze dreigen af te sluiten maar ik heb geen 390 liggen. Leef v 35 pw netto .
mj092727@gmail.com

Opmerking van de redactie op 15-12-2014
Wij raden u aan contact op te nemen met uw leverancier om te kijken of u wellicht een betaalregeling kunt treffen. Overstappen heeft in dit geval niet zoveel zin omdat u daar waarschijnlijk tegen hetzelfde probleem aanloopt, daarnaast heeft u ook kans dat u eerst een borg moet betalen.
Geplaatst door: Brian Fenby ()

Daar ik zelf ook in de schulden zit kan ik nauwelijks mijn vaste lasten betalen met een inkomen dat lager ligt dan wat mijn vaste lasten zijn heb ik geen eens geld voor eten .nu ik hier en daar kennissen heb die ons bij spring gaat het wel maar het is overleven.

Geplaatst door: Van Gils ()

Wij zitten in de schuldhulpverlening en de enige achterstand die we hebben is de jaarafrekening, deze mochten we van de schuldhulpverlening niet zelf betalen omdat zij eerst alle schulden moesten inventariseren en wij geen schuld voor mogen trekken want dan zou de hulpverlening stopgezet gaan worden. Nu dreigt eon 28 juni ons aftesluiten van gas en licht omdat de Kredietbank nog geen contact met ze heeft opgenomen, ik hen eon we de kopieën van de overeenkomst met de Kredietbank gemaild. Ik wil graag weten mag dit? Wij doen echt ons best en hebben nu erg weinig te besteden maandelijks en zonder gas en licht kunnen we niet ivm onze kinderen 4 en 12 jaar.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie