De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

All-in tarieven op Gaslicht en Energiewereld

door Marlies Hazenberg Leestijd: 3 minuten

Sinds 1 juli 2004 kunt u zelf uw energieleverancier kiezen. De tarieven voor de levering van elektriciteit en gas zijn dus vrij. De tarieven voor het transport van energie echter niet. Deze worden vastgesteld door de NMa. In dit artikel leggen we nogmaals het verschil uit tussen leverings- en transporttarieven en hoe en waar u deze kunt vergelijken.

In Nederland mogen energieleveranciers alleen concurreren op de leveringskosten van energie. Dat wil zeggen op circa 30% van de totaalkosten van de stroomnota en op circa 45% van de gasnota. Zie onderstaande plaatjes voor de kostenopbouw van stroom (lamp) en gas (gaspit). Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt zelfs dat de helft van de energienota uit leveringskosten bestaat! 


                                                   
Dat betekent dat u de 'Jaarprijs Levering' in onze TOP 5 en verdere ranglijst zo'n beetje moet verdubbelen voor de totaalprijs van uw energienota. Voorbeeld: een gemiddeld huishouden is bij de goedkoopste leverancier Energie:direct op dit moment bijna 800 euro kwijt voor de levering van energie, maar de totale jaarkosten bedragen ongeveer 1600 euro.  

Besparen op leveringskosten, niet op transportkosten, meterkosten en energiebelasting 
U bent vrij in het kiezen van degene die aan u de energie levert (energieleverancier).  U bent echter niet vrij in de keuze van degene die het transport van energie verzorgt (netbeheerder). Uw netbeheerder is afhankelijk van de regio waarin u woont. De transporttarieven voor gas en elektriciteit  worden vastgesteld door de NMa. Op de website van de Directie Toezicht energie van de NMa zijn de transporttarieven weergegeven die elke netbeheerder maximaal bij u in rekening mag brengen.

Totaalkosten op detailniveau: terug van weggeweest*
Tussen de netbeheerders  bestaat geen concurrentie  en u kunt daarom ook niet op transportkosten (netwerkkosten) besparen. Ditzelfde geldt voor meterhuur en energiebelasting. Om die reden zijn deze kosten niet meegenomen in de prijsvergelijking bij 'jaarprijs levering'. Om u toch een goed beeld te geven wat u in totaal kwijt bent voor energie worden transportkosten, meterhuur en energiebelasting wél op detailniveau getoond. Klik hiervoor op de naam van de aanbieder en vervolgens op 'Kostenberekening'. U vindt daar exact alle kosten van uw energienota. Voorbeeld:  de totale jaarkosten voor een gemiddeld huishouden bij Energie:direct bedragen € 1589, waarvan € 237 voor de levering van stroom en € 733 voor de levering van gas. De rest is voor de netbeheerder en de belastingdienst!

Energieleveranciers moeten all-in tarieven vermelden
Met het tonen van de all-in tarieven lopen we vooruit op de nieuwe regels waaraan energieleveranciers zich moeten houden. In de ‘Richtsnoeren informatieverstrekking energieleveranciers aan consumenten’(pdf) schrijft de NMa voor dat leveranciers voortaan transparante en duidelijke informatie moeten verschaffen. Zo moeten prijzen  in een all-in tarief vermeld worden, inclusief alle belastingen en heffingen. Doel is de aanbiedingen van verschillende leveranciers beter vergelijkbaar te maken voor consumenten.

Lees ook: Leveringstarieven en Opbouw energienota

* In de beginjaren van Gaslicht.com werden de transportkosten, meterkosten en energiebelasting ook meegenomen

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021


Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie