Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Alle huizen voorzien van slimme meters

2 reacties Leestijd: 2 minuten

Alle huizen in Nederland moeten worden voorzien van nieuwe 'slimme' gas- en elektriciteitsmeters, die de bestaande meters gaan vervangen. 

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken kreeg daarvoor donderdag de steun van de regeringspartijen en D66. SP, GroenLinks en VVD zijn het er niet mee eens. Zij vinden dat de consument zelf kan kiezen of hij een 'slimme' meter wil.

Nieuwbouw
De nieuwe meters worden nu eerst aangebracht in nieuwbouwwoningen en bij renovatieprojecten. Zo wordt ervaring opgedaan en kan toegewerkt worden naar betere meters. Na twee jaar wordt bezien of de meters slim genoeg zijn om een begin te maken met installatie in alle huizen.

Volgens Van der Hoeven is de verplichting van belang om te komen tot een meer duurzame energievoorziening. De meters geven van tijd tot tijd informatie over het verbruik en dat kan gepaard gaan met adviezen om te besparen.

Zonnepanelen
Bovendien moeten de meters geschikt zijn om te meten hoeveel duurzame energie de consument levert aan het net, via zonnepanelen en andere mogelijkheden om zelf stroom op te wekken.

Op aandrang van de SP gaat Van der Hoeven het wetsvoorstel, voordat dit in stemming wordt gebracht, voorleggen aan het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Zoals het wetsvoorstel nu is, zou de privacy niet gewaarborgd zijn.

Volgens van der Hoeven gaat de slimme meter de consument geen extra geld kosten. Energiebedrijven sparen door de slimme meter kosten uit. Door toezicht op de tarieven kan worden geregeld dat hun klanten daarvan profiteren. Met name de PvdA verdedigde dat de meter voor iedereen verplicht wordt.  

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 19 juni 2008

Reacties (2)

Geplaatst door: Ernst ()

Mijn slimme meter voor electriciteit en gas bij Oxxio kost me wel 7,50 per maand! Bespaar daar maar eens tegenaan!

Geplaatst door: Roel ()

De Pvda campagne wordt zeker gespekt door energiebedrijven. Die gaan er het meest op vooruit: gesubsidieerd meters plaatsen, geen papieren rekeningen meer, iedereen verplicht via internet standen en rekeningen opvragen.
Dus iedereen verplicht internet en dus meer stroomverbruik! ... en maar blijven kijken of je minder verbruikt ?!?!?!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.