De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

APK-keuring gasinstallaties administratieve rompslomp

door Marlies Hazenberg


De Tweede Kamer is niet erg enthousiast over het plan van Minister Dekker van VROM om een verplichte keuring voor gasinstallaties in te voeren.

De Minister doet dit voorstel nadat afgelopen zomer in Eindhoven bekend werd dat in meerdere huizen de gasinstallatie niet geheel in orde was. Hierna ontstond er een discussie wie er verantwoordelijk is voor de staat van de gasinstallatie. Uiteindelijk bleek dit de huiseigenaar te zijn. Minister Dekker heeft nu een voorstel in de Tweede Kamer ingediend die eigenaren van voornamelijk oudere huizen verplicht een soort APK-keuring voor gasinstallaties uit te laten voeren. Ze heeft dit voorstel in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) samengesteld, aangezien gemeenten in de toekomst toezicht dienen te houden op de voorgenomen keuring.

Een meerderheid in de Kamer zet vraagtekens bij de noodzaak van een dergelijke keuring. Men vreest dat de keuring zal leiden tot een administratieve rompslomp. De Minister pleit voor een zo eenvoudig mogelijke systematische aanpak van de keuring. De gedachte achter de keuring is het activeren van de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar.

Uneto-VNI, brancheorganisatie van installateurs, is al bezig met het opzetten van een keuringssysteem waar woningeigenaren vrijwillig voor kunnen kiezen. Minister Dekker rondt binnenkort het voorstel in samenwerking met VNG af en komt dan weer terug bij de Tweede Kamer om het voorstel wettelijk te verankeren.

Gaslicht.com berichtte in februari al over deze kwestie en gaf hierin ook al aan dat een APK-keuring tot onnodig hoge kosten en ambtenarij zou leiden.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 28 april 2004
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie