Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

APK-keuring gasinstallaties administratieve rompslomp


De Tweede Kamer is niet erg enthousiast over het plan van Minister Dekker van VROM om een verplichte keuring voor gasinstallaties in te voeren.

De Minister doet dit voorstel nadat afgelopen zomer in Eindhoven bekend werd dat in meerdere huizen de gasinstallatie niet geheel in orde was. Hierna ontstond er een discussie wie er verantwoordelijk is voor de staat van de gasinstallatie. Uiteindelijk bleek dit de huiseigenaar te zijn. Minister Dekker heeft nu een voorstel in de Tweede Kamer ingediend die eigenaren van voornamelijk oudere huizen verplicht een soort APK-keuring voor gasinstallaties uit te laten voeren. Ze heeft dit voorstel in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) samengesteld, aangezien gemeenten in de toekomst toezicht dienen te houden op de voorgenomen keuring.

Een meerderheid in de Kamer zet vraagtekens bij de noodzaak van een dergelijke keuring. Men vreest dat de keuring zal leiden tot een administratieve rompslomp. De Minister pleit voor een zo eenvoudig mogelijke systematische aanpak van de keuring. De gedachte achter de keuring is het activeren van de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar.

Uneto-VNI, brancheorganisatie van installateurs, is al bezig met het opzetten van een keuringssysteem waar woningeigenaren vrijwillig voor kunnen kiezen. Minister Dekker rondt binnenkort het voorstel in samenwerking met VNG af en komt dan weer terug bij de Tweede Kamer om het voorstel wettelijk te verankeren.

Gaslicht.com berichtte in februari al over deze kwestie en gaf hierin ook al aan dat een APK-keuring tot onnodig hoge kosten en ambtenarij zou leiden.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie