De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Bespaar 50 euro op onzinstroom

door Els Werkman

Modems, routers en settopboxen verspillen onnodig energie. Deze digitale kastjes verbruiken zelfs in standby-stand onaanvaardbaar veel elektriciteit. Zondag startte op Radio 1 een actie van Vroege Vogels om gebruikers te attenderen op het sluipverbruik en om de aanbieders over te halen zuiniger exemplaren aan te bieden.

Onzinstroom
Sible Schöne van de HIER Klimaatcampagne noemt het onzinstroom omdat het een volstrekt overbodige verspilling betreft. Veel van die kastjes worden maar een deel van de dag gebruikt en toch zit er óf geen aan/uitknop op, of ook standby verbruiken ze veel meer stroom dan nodig. 

Opvallend is moderne TV’s en DVD’s wel steeds zuiniger worden, maar dat deze apparaten die klanten van een tv-aanbieder ‘cadeau’ krijgen heel vaak slecht scoren. Blijkbaar wordt door de KPN, UPC, Ziggo, Tele2 en dergelijke bedrijven niet gelet op het stroomverbruik. 

Per huishouden 50 euro onzinstroom
Er wordt nu aan een lijst met de exacte gebruikscijfers gewerkt en de eerste resultaten stemmen somber. Veel settopboxen en computerrouters gebruiken 10 Watt en sommige zelfs 20 Watt. Per jaar per huishouden  gaat het al snel om meer dan 200 kWh, oftewel bijna 50 euro, vergelijkbaar met het verbruik van een energiezuinige koelkast. Als alle routers en settopboxen normaal energiezuinig zouden zijn ontworpen kan ongeveer 500 miljoen kWh worden bespaard. Dat is vergelijkbaar met de opbrengst van 2.5 miljoen zonnepanelen.

Energieverbruiksmeter
De HIER Klimaatcampagne en Vroege Vogels roepen consumenten op om zelf aan het onderzoek mee te helpen. Dat kan bijvoorbeeld met een eenvoudige elektriciteitsverbruikmeter of Go Green Energieverbruiksmeter. Wie niet over een dergelijk apparaat beschikt kan een heel eenvoudige test doen: leg je hand op het apparaat en als dit goed voelbaar warm is dan is het vrijwel zeker dat het te veel stroom verbruikt.  Ook is het mogelijk om te kijken naar de lijst op onzinstroom.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: zaterdag 5 februari 2011
Geactualiseerd: woensdag 28 april 2021

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie