De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Betrouwbaarheid stroomlevering in Nederland hoog

De betrouwbaarheid van de elektriciteitslevering in Nederland is zeer hoog vergeleken met andere Europese landen. In 2008 had een huishouden in Nederland gemiddeld 22 minuten geen stroomtoevoer. Dat was de helft minder dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers over gas- en stroomonderbrekingen van Netbeheer Nederland.

Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd op basis van de gegevens die de netbeheerders aanleveren. Kema en Kiwa Gas Technology hebben de gegevens verzameld. Dat het aantal storingsminuten in vergelijking met voorgaande jaren zo laag was, komt omdat in 2008 geen extreem grote stroomstoringen plaatsvonden.

Nederlands elektriciteitsnet scoort Europees goed

De betrouwbaarheid van de Nederlandse stroomvoorziening is hoog vergeleken met andere Europese landen volgens de cijfers van de Europese toezichthouders. Zo had In de laatst beschikbare cijfers (2007) een huishouden in Italië 57 minuten geen stroom, in Frankrijk 61 minuten, in het Verenigd Koninkrijk (in 2006) 1 uur en 29 minuten, in Spanje 1 uur en 43 minuten, in Portugal 2 uur en 16 minuten, in Zweden 5 uur en in Polen 6 uur en 50 minuten.

Betrouwbaarheid hoogspanningsnet zeer hoog
Op het landelijke hoogspanningsnet zijn afgelopen jaar slechts enkele korte onderbrekingen geweest. Op het 380 kV-net bijvoorbeeld is op donderdag 6 november 2008 een korte onderbreking geweest op de verbinding naar een producent op de Maasvlakte. De leveringszekerheid in de regio is hierbij niet in het geding geweest. Een overzicht van alle gegevens van het hoogspanningsnet van TenneT staan in de recent verschenen Transportbalans (pdf).

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 6 maart 2009
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie