Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Bij welk weer wekken zonnepanelen de meeste energie op?

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Zonnepanelen produceren niet op elke zonovergoten dag evenveel elektriciteit. Hoe kan dat en wanneer wekken zonnepanelen de meeste energie op? 

Waar hangt de opbrengst van zonnepanelen van af?

Je zou verwachten dat zonnepanelen rond de langste dag de meeste energie opwekken. De dagen zijn dan namelijk lang en ook het aantal bewolkte dagen is kleiner dan in de winter. Toch bepaalt niet alleen het aantal zonuren hoeveel stroom uw zonnepanelen opwekken. De temperatuur is ook erg belangrijk.

Koud én zonnig: ideaal weer voor zonnepanelen

Zonnepanelen werken het meest efficiënt bij een lage temperatuur. Een stralend zonnige en koude dag in maart of april is dan ook perfect voor de opbrengst van zonnepanelen. En die hadden we volop afgelopen maart. Ook april lijkt een goede maand te worden. De opbrengst op een zonovergoten maar hete dag in juli kan lager zijn, ondanks dat de dagen dan langer zijn. Dat klinkt gek, maar dat is het niet. Want de zonnecellen geleiden elektriciteit beter bij koud weer.

opbrengst-zonnepanelen-over-het-jaar-milieucentraal.png

Hogere temperatuur: lagere opbrengst

Weeronline geeft als vuistregel dat de efficiëntie van een zonnepaneel per 2 graden ongeveer 1% afneemt. "Op een dag met temperaturen van 10 graden wek je dus zo’n 10% meer stroom op dan op een dag met evenveel zon, maar temperaturen van 30 graden. Natuurlijk wek je desondanks op een tropische zomerdag nog altijd meer stroom op dan op een korte decemberdag."

Zonnepanelen produceren de meeste energie in de lente

April, mei en juni zijn de maanden waarin zonnepanelen de meeste energie opbrengen. In de lente en aan het begin van de zomer is het namelijk nog relatief koel, terwijl de zon al wel heel veel uren maakt. Volgens Weeronline is mei de zonnigste maand van het jaar. Gemiddeld over Nederland schijnt de zon in mei maar liefst 213 uur. In juni is dat gemiddeld 201 uur. Ook juli is een hele zonnige maand, maar omdat dit de heetste maand van het jaar is, ligt de opbrengst van zonnepanelen iets lager. 

Maart 2020: supermaand!

In bovenstaande grafiek is te zien dat maart doorgaans niet zo'n goede maand is. Maar hoe zit dat in 2020? Volgens adviesbureau Siderea was maart 2020 een een extreem goede maand voor bezitters van zonnepanelen: een supermaand! De stroomproductie uit zonnepanelen was circa 30% tot 40% hoger dan normaal. Zie voor de exacte cijfers en het overzicht voor heel Nederland de pagina met de 'Landelijke Opbrengstberekening'. 

Welke factoren spelen nog meer een rol?landelijke-opbrengst-berekening-zonnepanelen-2019.PNG

De temperatuur is niet de enige factor die de productie van stroom door zonnepanelen beïnvloedt. Ook stof, dauw, of een laag sneeuw verminderen de hoeveelheid energie die zonnepanelen opwekken. Zonnepanelen werken het best bij directe instraling van de zon. De opbrengst is dus het hoogst op een zonovergoten dag zonder bewolking en als de zon loodrecht op de panelen schijnt.

Verder zijn er ook regionaal duidelijk verschillen in opbrengst. In het westen van Nederland is de zonne-instraling intensiever dan in het oosten van ons land. De regionale verschillen in zonnestroomopbrengst kunnen wel tot 10 procent oplopen. Dat is duidelijk te zien op de afbeelding.

Conclusie Weeronline

Zonnepanelen produceren de meeste energie op dagen met uitbundige zonneschijn, een strakblauwe en schone lucht en wanneer het koud is. Dagen met een droge noordoostenwind, waarbij schone en koude lucht vanaf de Noordpool naar ons land wordt geblazen zijn dus het beste. Dit soort dagen komen het vaakst voor in maart, april en begin mei. 

Heeft u zonnepanelen en wilt u weten welke energieleverancier het voordeligst is? Onze Energievergelijker rekent het razendsnel voor u uit!

Bron: Weeronline.nl

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 26 april 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Mulder ()

Ik zat altijd met het idee dat je elke dag evenveel energie opwekt met zonnepanelen. Zo zie je dat je nooit te oud bent om je kennis te vergroten.
Het was een interessant artikel, waarbij ik iets meer over zonnepanelen leerde. Dit noem ik wel goede service naar de klanten toe.
Ga zo door! Ik kijk zeker uit naar meer interessante artikelen.

Opmerking van de redactie op 04-09-2020
Beste meneer/mevrouw Mulder,

Bedankt voor uw reacti en compliment! Daar doen wij het ook voor.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.