Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Boete voor misleiding NL Energie

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse Energie Maatschappij (NL Energie) moet een boete betalen van ruim een miljoen euro. Dat heeft de Consumentenautoriteit bepaald. Het bedrijf heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit.

NL Energie belde in 2008 en 2009 veel consumenten op voor het afsluiten van een contract. Daarbij heeft het bedrijf zich niet aan de regels voor telemarketing gehouden volgens de Consumentenautoriteit.

Zo werd aan het begin van het gesprek de naam van het bedrijf niet genoemd en werd er ook niet gezegd dat men uit was op nieuwe klanten.

Misleidend
Ook werden misleidende mededelingen gedaan over de kosten van gas en elektra en werden contracten verkocht aan klanten op hoge leeftijd. Die zouden extra kwetsbaar zijn voor telemarketing.

De Consumentenautoriteit zegt dat mensen door telemarketing vaak worden overrompeld en dat ze nauwelijks weten hoe de contracten precies in elkaar zitten.

Daarom moeten mensen grondig worden geïnformeerd en dat heeft de Nederlandse Energie Maatschappij niet gedaan volgens de Consumentenautoriteit.

In juli werd de Nederlandse Energie Maatschappij ook al op de vingers getikt. Het ministerie van Justitie was toen niet blij met een WK-actie van het bedrijf, waarin nieuwe klanten een jaar lang gratis stroom werd beloofd als Nederland wereldkampioen voetbal zou worden.

Justitie zag de actie als een kansspel en stelde dat het bedrijf daarom niet meer dan 100.000 euro mocht uitkeren. Omdat de Nederlandse Energie Maatschappij alle nieuwe klanten gratis stroom beloofde, vond justitie de actie misleidend.

Vorig jaar werd het bedrijf voor de rechter gedaagd om een spotje waarin opiniepeiler Maurice de Hond reclame maakt voor de Nederlandse Energie Maatschappij. De Reclame Code Commissie vond dat het bedrijf moest stoppen met de spotjes, omdat De Hond een deskundige met groot gezag zou zijn, die geen specifieke producten mag aanprijzen. Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie draaide die beslissing later terug.

Niet meer in TOP 5
NL Energie heeft lange tijd in de TOP 5 gestaan op vergelijkingssites, maar is daar sinds kort niet meer te vinden vanwege de hogere tarieven en doordat het bedrijf geen actiekortingen meer biedt.

Bron: NOS

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 10 mei 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.