Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Bond: wetsvoorstel slimme meter moet beter

door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 2 minuten

De invoering van de slimme energiemeter is in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Dat is de conclusie van de Consumentenbond die een privacytoets liet uitvoeren door de Universiteit van Tilburg.

De Bond roept de Eerste Kamer op het wetsvoorstel ‘slimme meters’ af te wijzen, zodat minister Van der Hoeven van Economische Zaken een beter voorstel moet doen. Onderzoekers van de Universiteit van Tilburg concluderen dat het genereren en doorgeven van kwartier/uurwaarden en dagstanden van energieverbruik aan netbeheerders en het verplicht uitrollen van de slimme energiemeter in strijd is met het recht op privacy van consumenten. 

Met de slimme meter kan er via het stopcontact ‘achter de voordeur’ gekeken worden naar welke apparatuur aanwezig is en of mensen thuis zijn. Zolang deze privacyrisico’s bestaan, mogen consumenten niet verplicht worden opgescheept met een digitale ‘slimme’ elektriciteitsmeter, aldus de Bond.
 
De consumentenorganisatie is al langer tegenstander van het wetsvoorstel ‘slimme meters’ dat bedoeld was om consumenten inzicht te geven in hun energiegebruik en om zodoende energie te kunnen besparen. Het zou echter niet duidelijk zijn dat de slimme energiemeter leidt tot energiebesparend gedrag. Het voorstel dat nu bij de Eerste Kamer ligt, is vooral handig voor netbeheerders en energieleveranciers, concludeert de Consumentenbond.
  
 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 1 november 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: H.J.Hankel ()

In aansluiting op mijn vorig bericht omtrent de slimme meters, meld ik hierbij nog dat
de jaarafrekening over de periode 21-09-2007 tot 06-10-2008 247 m3 gasverbruik meer
aangeeft dan de vorige afrekening ! Iets meer verbruik
kan altijd wel, maar dit vind ik wel erg veel, omdat het weer
echt niet veel kouder is geweest. Ik blijf dus zeer wantrouwig tegenover deze slimme meter staan !

Geplaatst door: H.J.Hankel ()

Ik was een van de 5 "uitverkorenen" in Ijsselstein die verleden jaar sept.slimme meters geplaatst kreeg. Omdat ik al jaren elke maand standen noteer, bleek het gasverbruik van okt.t/m dec.127 m3 meer te zijn dan het gemiddelde van de afgelopen
6 jaar ! Toch blijft Eneco beweren dat de meter geijkt is, dus goed moet zijn. Ik ben dus niet blij met deze "slimme" meter !
.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.