De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Boxmeer wordt Brabantse kampioen windenergie

door Marlies Hazenberg Leestijd: 2 minuten


Boxmeer maakt voorbereidingen voor de bouw van maar liefst 28 turbines van 140 meter hoog langs de A73. De windmolens staan aan weerskanten langs de A73 en zijn verdeeld over vijf windparken met minimaal vijf turbines elk. In elk windpark zijn eerdere plannen en initiatieven van particulieren (boeren) en bedrijven gebundeld. Twee locaties, bij het dorp Rijkevoort en op de Overloonse vlakte, zijn voorlopig afgevallen.

De molens leveren twee keer zo veel stroom als de energiebehoefte van heel Boxmeer, 16.600 inwoners groot. Een record. Boxmeer levert daarmee straks in haar eentje de helft van de Brabantse winddoelstelling voor de komende jaren.

In Boxmeer moet ruim 50 megawatt opgesteld worden. De plannen van Noord-Brabant omvatten 115 megawatt.

Het is mogelijk dat voor de parken bij het knooppunt A73/A77 vanwege de omvang van het complex een milieu-effectrapportage nodig is. Dit kan de zaak nog aardig ophouden, want tegen de komst van de windmolens kunnen natuurlijk ook nog bezwaren worden ingediend door omwonenden of andere betrokkenen. Om die reden verwachten ambtenaren van de gemeente dat de bouw van de turbines op z'n vroegst volgend jaar zomer kan beginnen, een bezwaarprocedure zou deze planning behoorlijk kunnen vertragen.

De meeste bezwaren tegen windmolens zullen gericht zijn tegen horizonvervuiling, geluidsoverlast en de hinderlijke slagschaduw die de enorme wieken met een doorsnee van 80 meter over het landschap leggen.

Ook omliggende gemeenten als Cuijk en Linden hebben bouwplannen voor windmolens.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 17 juni 2003
Geactualiseerd: woensdag 28 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie