De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Btw-verhoging geen geldige reden om op te zeggen

door Els Werkman

Per 1 oktober wijzigt het standaard btw-tarief van 19 naar 21 procent. Daardoor kan er in deze weken ogenschijnlijk een verschil zijn tussen de afgesloten en bevestigde tarieven. De tarieven op onze vergelijkingssites Gaslicht.com en Energiewereld.nl zijn 24 september omgezet naar het nieuwe percentage. De btw-verhoging vanuit de overheid betekent voor u dat de energierekening met circa 1,7% omhoog gaat. De kans bestaat dat uw leverancier uw voorschot ook verhoogt.

Wordt uw product of dienst eerder dan 1 oktober 2012 geleverd, dan geldt nog het oude btw-tarief van 19%. Ook als u de factuur pas na 1 oktober ontvangt. Heeft u een product besteld of een dienst afgesloten en wordt deze op of na 1 oktober geleverd, dan geldt het nieuwe btw-tarief van 21%. De leveringsdatum is hierbij dus bepalend.

Geen geldige reden voor opzeggen
De verhoging van het btw-tarief is geen geldige reden om uw contract op te zeggen, omdat het om een verplichting van de overheid gaat. De aanbieder moet de btw aan u doorberekenen. U kunt om die reden dus niet opzeggen.

Wat betekent de verhoging van het btw-tarief voor uw energierekening?
Door de btw-stijging zullen de leveringskosten voor een gemiddeld huishouden met circa 20 euro stijgen. Omdat de btw ook wordt geheven over de netwerkkosten en de energiebelasting zal de totale energierekening met circa 40 euro op jaarbasis stijgen.

Uw voorschot
De kans bestaat dat uw leverancier uw voorschot ook verhoogt. Als het goed is, heeft u daarvan bericht gehad. Wij kunnen u alvast vertellen dat Nuon en Essent het voorschot niet zullen aanpassen. Eneco en Energiedirect hebben te kennen gegeven dat zij het voorschot wel zullen aanpassen.

Meer informatie 
Heeft u vragen over de komende btw-verhoging dan kunt u bellen met de belastingtelefoon: 0800 - 0543. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een brochure met vragen en antwoorden over de btw-verhoging (bijgewerkt op 21 september 2012).

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: zaterdag 22 september 2012
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie