Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Ook Budget Energie gaat zonnepaneelbezitters terugleverkosten rekenen

door Ӕde de Jong 12 reacties Leestijd: 3 minuten

Na Vandebron en Vrijopnaam gaat ook Budget Energie terugleverkosten rekenen aan zonnepanelenbezitters met een variabel energiecontract. Tegelijkertijd levert Budget Energie klanten die een 1-jarig vast contract afsluiten in de weekenden van april tot en met augustus gratis stroom. Budget Energie wil met deze maatregelen de stroomvraag naar de piekmomenten verplaatsen. 

Net als klanten van Vandebron en Vrijopnaam gaan klanten van Budget Energie met zonnepanelen die stroom terugleveren aan het net een vast bedrag per dag betalen. Het geldt voor mensen met een variabel contract en gaat in per 1 maart. Voor nieuwe klanten geldt het direct. Budget Energie noemt dit 'terugleverkosten'. De toename van het aantal zonnepanelen zorgt volgens de energieleverancier voor steeds meer kosten, die nu nog over alle klanten verdeeld worden. Terugleverkosten moeten een einde maken aan deze ongelijke verdeling. De terugleverkosten  worden alleen gerekend over de saldeerbare teruglevering. Dit houdt in dat de energieleverancier alleen de teruglevering meeneemt die je kunt wegstrepen tegen het verbruik (oftewel salderen).

Schalen saldeerbare teruglevering

De terugleverkosten worden bepaald op basis van de saldeerbare teruglevering:

Schaal Saldeerbare teruglevering  Terugleverkosten per dag (incl. btw) Terugleverkosten per maand (incl. btw)
0 0 kWh tot 5 kWh € - € -
1 5 kWh tot 1000 kWh € 0,10 € 3
2 1000 kWh tot 2000 kWh € 0,33 € 10
3 2000 kWh tot 3000 kWh € 0,66 € 20
4 3000 kWh tot 4000 kWh € 0,99 € 30
5 4000 kWh tot 5000 kWh € 1,32 € 40
6 5000 kWh tot 7500 kWh € 1,81 € 55
7 7500 kWh tot 10.000 kWh € 2,47 € 75
8 Vanaf 10.000 kWh € 2,96 € 90

Hoeveel terugleverkosten gaan klanten betalen?

De hoogte van de terugleverkosten is afhankelijk van hoeveel stroom men jaarlijks teruglevert. Als een huishouden op jaarbasis bijvoorbeeld 1500 kilowattuur verbruikt en 4000 kilowattuur teruglevert, is de saldeerbare teruglevering 1500 kWh. De terugleverkosten voor dit huishouden zijn dan € 120 per jaar (schaal 2). Wanneer een huishouden 3500 kWh verbruikt en 3100 kWh teruglevert, is de saldeerbare teruglevering 3100 kWh. De  terugleverkosten voor dit huishouden zijn dan € 30 per maand oftewel € 360 per jaar (schaal 4)*. Gemiddelde consumenten betalen volgens Budget Energie tussen de € 5 en € 20 per maand.
* voorbeelden zijn op 17-1 aangepast

Lonen zonnepanelen nu nog?

Voordat de terugleverkosten werden ingevoerd, leverde het salderen van 3500 kWh bij een tarief van 40 cent per kWh jaarlijks een besparing van € 1400 op. Daar blijft nu nog € 1040 van over. Voor klanten van Budget Energie wordt de terugverdientijd van zonnepanelen dus langer.

Gratis groene stroom op piekmomenten om het net te ontlasten

Om het stroomnet te ontlasten, levert Budget Energie in de periode april t/m augustus gratis stroom in de weekenden, van 12 tot 17 uur. Dit geldt alleen voor consumenten die een 1-jarig vast contract afsluiten. Zij hoeven dan alleen energiebelasting te betalen (13 cent per kWh). Op deze tijdstippen wordt veel stroom geleverd, maar is er weinig vraag naar. De gratis stroom is bedoeld voor eigen gebruik en niet bedoeld om een thuisbatterij op te laden. Budget Energie wil met deze maatregel de stroomvraag naar deze tijdstippen verplaatsen.

Krijgt u een verlengaanbod met het vooruitzicht van gratis stroom in de lente en de zomer? Volgens onze berekeningen levert dat een huishouden (verbruik van 3500 kWh per jaar) een voordeel van € 13 per jaar op. Bij lange na niet genoeg om de terugleverkosten te compenseren. Wij adviseren om te blijven vergelijken.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 19 januari 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reacties (12)

Geplaatst door: joep ()

Waar het nog niemand over heeft is het feit dat het bij zonne en windstroom die doorverkocht wordt het omgroene stroom gaat, die co2 credits opleveren voor de energieleverancier.
Daarnaast is de overbelasting van het net een zaak van de netbeheerders, die het net moeten aanpassen.

Dit wordt overigens mede door de belastingbetaler betaald. Het kabinet heeft hiervoor extra geld in het verschiet gesteld, dit extraatje van ruim 1 miljard was overigens de kamer niet mede gedeeld.
Word wakker en stop met napraten van deze energieleveranciers.
Zij verdienen geld aan stroom die door anderen word geproduceerd zonder te hoeven investeren.

Geplaatst door: Reinier ()

Ik ben klant bij budget energie. Mijn vraag is als volgt: In december krijg ik mijn eindafrekening. Er komen nieuwe regels per 1-3-2024 waar zonnepaneelhouders geld moeten betalen over hun gesaldeerde stroom. Nu heb ik vanaf december tot 1 maart 2024 best veel stroom verbruikt met een electrische kachel. Deze stroom compenseer ik makkelijk weer in de zomer 2024. In december bij de eindafrekening vind saldering plaats. Salderen gaat op jaarbasis. Wordt de stroom die voor 1 maart 2024 is gebruikt op de oude manier gesaldeerd, zodat die niet meetelt voor het bepalen in welke schaal je valt?

Ik heb zojuist Budget energie hiervoor gebeld en werd 3 x doorverbonden, omdat de vraag lastig was. Uiteindelijk gaf iemand aan dat die energie op de oude manier gesaldeerd wordt. Maar ik stel de vraag hier ook even om te kijken of er hier mensen zijn die dit weten.

Geplaatst door: Toon ()

Nogmaals een waarschuwing, Budget Energie bied verlengingscontract aan met geschatte terugleverkosten 0 euro. Dit wordt ook in de voorbeeldberekening meegenomen 12 x 0 euro. Maar volgens de email die ik heb ontvangen en de staffel die tevoorschijn komt als je op het vinkje klikt in de voorbeeldberekening, zie je dat het 30, en waarschijnlijk 40 euro per maand gaat worden. Pure oplichterij dus. Natuurlijk staat er bij dat het alleen maar voorbeeldberekening zijn, alsook dekken ze zichzelf in om ergens te zeggen dat de terugleverkosten met de eindafrekening worden verrekend. Ik kan niet begrijpen dat deze manier van oplichting ongestraft kan plaatsvinden. Mijn contract is variabel, dus ik kan ieder moment opzeggen. Maar als ik nu opzeg, moet ik november tot en met maart afrekenen bij Budget Energie. Aangezien ik een warmtepomp heb, verbruik ik in deze periode meer dan 3000 kW, en lever ik bijna niets terug met mijn zonnepanelen. Ik wacht dus tot ik voldoende heb teruggeleverd, zodat Budget Energie niets krijgt, en dan zeg ik op.

Geplaatst door: Klopt dit wel? ()

Als een huishouden op jaarbasis bijvoorbeeld 1500 kilowattuur verbruikt en 4000 kilowattuur teruglevert, is de saldeerbare teruglevering 1500 kWh.

Dit kan niet kloppen. Dat zou betekenen dat als ik een schuur had waarvoor ik een apart energiecontract heb en daar maar 500 kWh per jaar gebruik en daarnaast een weiland vol zonnepanelen heb die 30000 kWh per jaar leveren, ik maar 500 kWh saldeerbare uren heb. Dus hoe meer ik het netwerk belast en hoe minder ik gebruik, des te lager mijn saldeerbare kosten? Moet de saldeerbare teruglevering in het voorbeeld niet 2500 kWh zijn?

Opmerking van de redactie op 09-02-2024
Bedankt voor uw reactie.

Budget Energie baseert de kosten daadwerkelijk op de saldeerbare teruglevering. Het voorbeeld dat u aanhaalt, klopt dus gelukkig wel. De extra kosten zitten voor een energieleverancier niet zozeer in het overschot, maar in de saldeerbare teruglevering. Het fenomeen van vaste terugleverkosten is nog vrij nieuw en we zien dan ook dat verschillende leveranciers deze kosten ook op verschillende manieren verdelen en inrichten in hun aanbod. Budget Energie pakt dit aan zoals beschreven in bovenstaand artikel.

Als u hier nog verdere vragen over hebt, dan mag u natuurlijk altijd nog even contact met ons opnemen. Per e-mail kunt u ons bereiken via info@gaslicht.com en telefonisch op 0342-411 350.

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gasicht.com
Geplaatst door: Alex ()

Ik kreeg een verlengingsaanbod van Budget Energie. Mooi aanbod!

Hierin staat, zwart op wit, dat ik 3 euro per maand extra moet betalen. Geen probleem, ik wil best een beetje extra betalen als zonnepaneel bezitter. Maar nu blijkt dat het geen 3 euro is maar 30 euro. Ik lever namelijk 3200 terug en verbruik ook 3200 kWh. Dat weet Budget Energie ook. Ik belde met de klantenservice en die blijft erbij dat het 3 euro is. Wat Budget Energie nu precies gaat rekenen is de vraag. Ik heb mijn verlening inmiddels herroepen. Klantenservice zou mij vandaag hierover terugbellen. Helaas niets meer vernomen....

Voor de duidelijkheid, Budget Energie zei telefonisch: 3200 tegen 3200 is 0 dus u hoeft helemaal niets extra's te betalen... Super onduidelijke spelregels, mits je de definitie van "saldeerbare teruglevering" ergens hebt staan (dit woord gebruiken zij op hun website).

Geplaatst door: D.M. ()

Op https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5431356/essent-rekent-soms-stiekem-zonnepaneelhouders-hoger-tarief "Essent rekent soms stiekem hoger tarief voor zonnepaneelhouders". Dit vind ik echt wel een kwalijke zaak en ik denk dat Essent hierdoor wel wat klanten zal verliezen. Wat doet GreenChoice met consumenten die zonnepanelen hebben, worden die ook extra aangeslagen met heffingen en hogere leveringstarieven voor gas en licht?

Opmerking van de redactie op 26-01-2024
Bedankt voor uw vraag.

Als we kijken naar de tarieven die Greenchoice rekent in hun pakketten voor nieuwe klanten, dan zit er een verschil tussen klanten die wel terugleveren aan het net en klanten die dat niet doen. Uiteraard wordt dit allemaal meegerekend in onze vergelijker, waardoor u op basis van uw verbruik en teruglevering het beste beeld krijgt welke leverancier voor u alsnog het voordeligst is. Zoals ook in het artikel aangegeven kan elk leverancier tot op bepaalde hoogte hun eigen aanbod bepalen en mag hier dus ook onderscheid in maken. Daarbij kan een leverancier dus zelf een verdeling maken van de kosten.

Mocht u hier nog verdere vragen over hebben, neem dan gerust nog even contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com
Geplaatst door: Rovert ()

Is het zinvol om nu massaal uitsluitend contracten af te sluiten bij leveranciers die geen terugleververgoeding in rekening brengen? Is het zinvol om zelf de panelen uit te zetten als je je eigen opgeleverde stroom niet helemaal kan gebruiken? Kan er een app ontwikkeld worden die het uitzetten automatisch regelt?

Opmerking van de redactie op 22-01-2024
Bedankt voor uw reactie.

Het hangt geheel af van uw persoonlijke situatie en ook zeker het betreffende pakket van de leveranciers wat gunstig voor u is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een leverancier met vaste terugleverkosten werkt, maar wel een hoge terugleververgoeding heeft en bijvoorbeeld lage gastarieven of een hoge korting, waardoor ze alsnog het meest gunstig voor u zijn. Daarom zou vanuit ons het advies zijn om op basis van uw adres- en verbruiksgegevens een vergelijking te maken op onze website om te kijken wat voor u het voordeligst zou zijn. Het is wel zo dat een leverancier die nu geen terugleverkosten rekent, dit binnen een vast contact ook niet meer mag veranderen.

Zonnepanelen uitzetten zullen wij op het moment nooit adviseren. Uitsluitend bij dynamische contacten zijn er momenten dat het echt ongunstig is om terug te leveren. Daarom adviseren wij ook geen dynamisch contact af te sluiten met zonnepanelen.

Mocht u hier nog verdere vragen over hebben, neem dan gerust nog even contact met ons op. We helpen namelijk graag!

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com
Geplaatst door: Maarten ()

Het kwartje is nog steeds niet gevallen bij mij, hoe ziet een maatschappij, welke maakt even niet uit, het teruglevering onderscheid tussen wat je zelf direct verbruikt en BV tijdens de vakantie echt aan het net terug levert.

Opmerking van de redactie op 22-01-2024
Beste Maarten,

Bedankt voor uw reactie.

Een leverancier kan - bij een slimme meter - alleen de teruggeleverde elektriciteit uitlezen. De elektriciteit die u rechtstreeks van de zonnepanelen verbruikt, wordt niet geregistreerd door uw meter. Uw leverancier weet daardoor alleen wat u totaal aan het net levert en van het net afneemt.

Mocht u hier nog verdere vragen over hebben, neem dan gerust contact op!

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com
Geplaatst door: Toon Z ()

Ik vraag mij af: loont het om met zonnepanelen nu een meerjarig contract af te sluiten (vd Bron biedt dit aan) of vanwege afbouw salderen beter januari 2025 afwachten? Zouden de tarieven ook voor zonnepaneelgebruikers dan omlaag gaan?
Plus: hoe hoog wordt de minimale terugleververgoeding?

Slechte zaak dat dit voor de consument zo ondoorzichtig is.

Opmerking van de redactie op 18-01-2024
Beste Toon,

Bedankt voor uw vraag.

Vanwege de onzekerheid op dit gebied blijft dat inderdaad een lastige afweging. Ingebakken in de plannen voor het afbouwen van de salderingsregeling zit inderdaad een minimale terugleververgoeding (van waarschijnlijk 80% van het kale leveringstarief). De kans is groot dat dit ook binnen lopende contracten gewijzigd moeten worden als de vergoeding te laag ligt. Het voordeel van een meerjarig contract zou dan zijn om dit af te sluiten bij een leverancier die nog geen vaste terugleveringskosten rekent. Dit mag namelijk binnen een vast contract niet meer gewijzigd worden. Bij VandeBron worden deze kosten al wel gerekend.
Om het in zijn totaliteit te kunnen beoordelen, zou het advies zijn om gewoon een vergelijking te maken op basis van uw eigen verbruiksgegevens. Daarbij kunt u dan ook het verschil in kosten zien tussen een 1-jarig of meerjarig contract en kunt u de afweging maken hoe veel de zekerheid van een meerjarig contract u waard is.

Mochten we u hier nog verder bij kunnen helpen, neem dan gerust even contact met ons op. Dat kan telefonisch op 0342-411 350 of per mail naar info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com
Geplaatst door: Toon ()

Opzeggen doe ik ook, maar ik wacht tot ik de dure wintermaanden heb gecompenseerd met opbrengst van mijn zonnepanelen. Als ik nu opzeg, krijg ik de eindafrekening van november vorig jaar tot en met februari. Dit zijn maanden met enorm veel verbruik ivm met warmtepomp.

Geplaatst door: Toon ()

Zelfde verhaal als maandelijks salderen indertijd. Onder het mom van het is niet eerlijk en niet nodig. Mensen zonder zonnepanelen betalen mee bla bla bla. De enige reden is ordinair meer geld graaien. Na de email dat ik vanaf 1 maart terugleverkosten ga betalen, krijg ik via de app een verlengaanbod. Heel toevallig vergeten ze bij de voorbeeldberekening de terugleverkosten mee te nemen, waardoor het lijkt of ik geld terugkrijg. Inclusief terugleverkosten moet ik bijbetalen.

Geplaatst door: Hans P. ()

Huurhuis met nog 20 jaar lopend contract voor 8 panelen a 30 euro per maand, en nu daarbij 10 euro terugleverkosten. Een goed zonnejaar gaf ons ongeveer 100 euro voordeel. Met die 40 euro p.m. kosten mij die panelen minimaal 20 euro per jaar, in plaats van dat het wat oplevert. Ik had alles bij Budget. Energie, internet+TV en mobiels. Heb vandaag alles opgezegd.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.