Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

CBS: Energierekening 25 euro per maand lager

Leestijd: 2 minuten

Vanaf juli is een huishouden 25 euro minder per maand kwijt aan elektriciteit en gas dan in de eerste helft van dit jaar. Dat komt vooral door een daling van de gasprijs. Hiermee komt de maandelijkse energierekening gemiddeld uit op 139 euro. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek.

Forse daling gas
Ten opzichte van januari 2009 daalde het tarief voor de levering van gas met een derde, een forse daling. Elektriciteit werd iets goedkoper. Volgens het CBS hangen de leveringskosten vooral bij gas voor een groot deel af van de olieprijs. Deze daalde sterk in de tweede helft van vorig jaar. Doordat energie vooraf wordt ingekocht, komt de daling van de olieprijs pas nu in de energietarieven tot uiting. 

Transportkosten en energiebelasting
De transportkosten en de energiebelasting bleven ten opzichte van januari gelijk. In onderstaande grafiek is niet alleen duidelijk het verschil in leveringskosten te zien, maar ook de opbouw van de energierekening. Hieruit blijkt dat  een gemiddeld huishouden maandelijks € 62 kwijt is aan transportkosten en energiebelasting, terwijl de leveringskosten € 77 bedragen. Alleen op leveringskosten kan bespaard worden. De transportkosten (ook wel netwerkkosten genoemd) en de energiebelasting zijn bij iedere aanbieder gelijk.


Die 139 euro heeft het CBS berekend op basis van het gemiddelde gas- en elektriciteitsverbruik van een huishouden in 2007. Volgens branchevereniging EnergieNed was het gemiddelde elektriciteitsverbruik in dat jaar 3512 kWh en het gemiddelde aardgasverbruik 1560 m3. Voor het berekenen van de energiekosten heeft het CBS gebruik gemaakt van gegevens die verzameld worden voor de consumentenprijsindex (CPI).

Wie bovenstaand verbruik invult in de energievergelijker, zal zien dat Oxxio, Energie:direct en Greenchoice het voordeligst zijn. Voor huishoudens die iets minder stroom en meer gas verbruiken (3500 kWh/1800 m3) ziet de TOP 3 er zo uit: OxxioNederlandse Energie Maatschappij, Energie:direct.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 6 augustus 2009

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.