De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

CDA: Mogelijkheid invoer maximum energietarief

door Marlies Hazenberg


Het CDA wil een wet  die de minister  de mogelijkheid geeft om in te grijpen zo gauw de liberalisering dreigt om te slaan in een enorme prijsstijging.

De afgelopen tijd leek het er sterk op dat het CDA voorstander was voor het instellen van maximumprijzen voor stroom en gas zo gauw deze markten per 1 juli 2004 vrij zijn. Vanaf deze datum wordt de prijs van bijvoorbeeld grijze stroom  niet meer door de overheid bepaald, maar door de vrije marktwerking.

Uit verschillende hoeken, o.a. de VVD, kwamen er protesten op het voornemen om maximumprijzen in te stellen. Hierdoor zouden energiebedrijven minder kunnen gaan investeren in productiecapaciteit, aangezien ze de kosten hiervoor niet kunnen doorberekenen in de prijs. Ook geeft een dergelijk signaal m.b.t. de liberalisering geen vertrouwen aan de consument, iets wat nodig is voor een geslaagde marktopening.

Echter, het CDA zegt alleen een wet te willen die de minister slechts de mogelijkheid geeft om in te grijpen zo gauw de liberalisering dreigt om te slaan in een enorme prijsstijging. Een soort stok achter de deur die alleen in bepaalde situaties mag worden toegepast. Bijvoorbeeld als de prijzen niet meer in verhouding staan tot de gemaakte kosten. 

De CDA-politiek zou echter kunnen leiden tot Californische toestanden (grootscheeps faillissement van productiebedrijven, hetgeen een grote stroomuitval tot gevolg heeft). In dat geval is iedereen nog veel slechter af.

Gerelateerd nieuws: Politiek discussieert over maximumprijzen voor gas en elektriciteit

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 12 februari 2004
Geactualiseerd: woensdag 28 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie