Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

CDA wil alleen mogelijkheid(!) tot invoeren maximumprijs voor stroom en gas


Het CDA wil een wet  die de minister  de mogelijkheid geeft om in te grijpen zo gauw de liberalisering dreigt om te slaan in een enorme prijsstijging.

De afgelopen tijd leek het er sterk op dat het CDA voorstander was voor het instellen van maximumprijzen voor stroom en gas zo gauw deze markten per 1 juli 2004 vrij zijn. Vanaf deze datum wordt de prijs van bijvoorbeeld grijze stroom  niet meer door de overheid bepaald, maar door de vrije marktwerking.

Uit verschillende hoeken, o.a. de VVD, kwamen er protesten op het voornemen om maximumprijzen in te stellen. Hierdoor zouden energiebedrijven minder kunnen gaan investeren in productiecapaciteit, aangezien ze de kosten hiervoor niet kunnen doorberekenen in de prijs. Ook geeft een dergelijk signaal m.b.t. de liberalisering geen vertrouwen aan de consument, iets wat nodig is voor een geslaagde marktopening.

Echter, het CDA zegt alleen een wet te willen die de minister slechts de mogelijkheid geeft om in te grijpen zo gauw de liberalisering dreigt om te slaan in een enorme prijsstijging. Een soort stok achter de deur die alleen in bepaalde situaties mag worden toegepast. Bijvoorbeeld als de prijzen niet meer in verhouding staan tot de gemaakte kosten. 

De CDA-politiek zou echter kunnen leiden tot Californische toestanden (grootscheeps faillissement van productiebedrijven, hetgeen een grote stroomuitval tot gevolg heeft). In dat geval is iedereen nog veel slechter af.

Gerelateerd nieuws: Politiek discussieert over maximumprijzen voor gas en elektriciteit

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie