Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Consument kan nu overstappen op echt groen gas

Leestijd: 2 minuten

Consumenten kunnen vanaf 1 november ook kiezen voor echt groen gas. Greenchoice levert dat als eerste aan een beperkte groep huishoudelijke klanten.

Daarvoor heeft de energieleverancier een contract gesloten met producent BioGast. Het gaat om het duurdere biogas dat in het gewone gasnetwerk wordt gemengd met aardgas.

Wat is groen gas? 
Steeds meer mensen kiezen voor groene energie. Maar groen gas is eigenlijk grijs gas, gecompenseerd door bijvoorbeeld het planten van bomen, of investeringen in duurzame energieprojecten. Essent noemt het daarom 'Groen voor gas'. Nu is er echter een leverancier die  werkelijk groen gas levert aan consumenten, biogas ontstaan door vergisting van organisch materiaal, zoals mest, rioolslib of huis- en tuinvuil.

Groene en duurzame energie worden steeds belangrijker voor consumenten. Niet voor niets is het al mogelijk om een duurzame TOP 5 te bekijken op Gaslicht.com. Tot op heden was groen gas voor consumenten echter niet groen, maar gecompenseerd grijs gas.

CO2-compensatie
Bij groen gas wordt uw gasverbruik – en dus uw CO2 uitstoot – gecompenseerd door het aanplanten of het beschermen van een bos. Dit wordt gedaan omdat een bos CO2 compenseert: de bomen halen CO2 uit de lucht en slaan deze op. Wanneer u dus groen gas kiest, kiest u voor gas waarmee u het klimaat niet belast.

Biogas
Dat moet beter kunnen, zullen energieleveranciers hebben gedacht. En daarom wordt er gewerkt  aan werkelijk groen gas. Dit wordt ook wel biogas of stortgas genoemd. Greenchoice legt het idee uit: “Biogas is geen grondstof, maar wordt door vergisting van koeienmest geproduceerd. Hier is dus geen grondstof voor nodig en zo draagt men bij aan een natuurlijke kringloop.”

Duurder
Momenteel is het gas nog beperkt beschikbaar in Nederland voor consumenten. En ook de prijs ervan ligt hoger. Biogas is 6,5 cent duurder dan het bosgecompenseerde gas van Greenchoice.

“Het proces van biogas productie is nieuw, wat inhoudt dat er nieuwe productieinstallaties gebouwd moeten worden om die mest om te zetten in biogas”, aldus Greenchoice. “Als er meer vraag naar komt kan het steeds goedkoper worden geproduceerd. Aangezien aardgas steeds schaarser wordt, zal dat op termijn duurder worden en stijgt de vraag naar biogas. Dat kan dan steeds voordeliger geleverd worden.”

Zodra echt groen gas beschikbaar is, kunt u het vergelijken op Gaslicht.com en Energiewereld.nl.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 19 juli 2018

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.