De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Onwetendheid netbeheerder en energieleverancier

Meer dan driekwart van de huishoudens weet niet wie de eigen netwerkbeheerder voor elektriciteit- en gasnetten is. De meeste mensen denken nog steeds dat de oude regioleverancier verantwoordelijk is voor het netbeheer. Dat blijkt uit onderzoek dat energieleverancier Greenchoice liet uitvoeren onder 250 huishoudens. 

Zorgwekkend
Hieruit blijkt dat voor veel mensen niet duidelijk is dat de energiebedrijven al een tijd lang gesplitst zijn in een leverings- en een netwerkbedrijf, met een nieuwe naam. Dit vindt Greenchoice, ruim twee jaar nadat de netbeheerders van naam veranderden, zorgwekkend.
 
Vaak wordt gedacht dat een grote energieleverancier als Eneco, Nuon of Essent tevens netbeheerder is. Maar netbeheerder Eneco heet nu Stedin, Nuon is Liander en Essent is Enexis geworden.

Volgens de onderzoekers is Liander het best bekend. Het meest onbekend zijn Enexis, het voormalige Essent en Stedin, het vroegere Eneco Netbeheer. Beiden zouden nog veelvuldig met de leveranciers worden geassocieerd.

Oneerlijke concurrentie
'Voor een vrije energiemarkt met eerlijke concurrentie is het belangrijk dat voor iedereen duidelijk is dat de netbeheerder een onafhankelijk bedrijf is, in publieke handen. Dat geeft mensen de zekerheid dat het netwerk altijd goed geregeld is, ook wanneer er wordt overgestapt naar een andere leverancier', aldus Greenchoice.

Splitsing
De energiebedrijven investeerden twee jaar geleden fors in campagnes om de splitsing tegen te houden. Volgens Greenchoice zien we nu dat de netbeheerders ondanks de splitsing hun nieuwe naam maar mondjesmaat in de markt communiceren. 

Zelfs bij meterstandenkaarten is het nog lang zo geweest dat de naam en het logo van de oude regioleverancier werden vermeld en niet die van de netbeheerder, stelt het groene energiebedrijf. Als voorbeeld wordt de meterstandenkaart van netbeheerder Stedin genoemd, waar ook het logo van Eneco op staat.

Belemmerend voor overstap
Greenchoice vindt dit verwarrend voor mensen en een belemmering om voor een andere leverancier te kiezen. Het relatief nieuwe energiebedrijf vindt dat de voormalige regioleveranciers -ook wel standaardleveranciers genoemd- hier zelf meer duidelijkheid in moeten scheppen.

Benieuwd wie uw netbeheerder is? Vul dan de energievergelijker op de website in. Bij de vergelijking wordt direct getoond wie uw netbeheerder is, en welke kosten u worden gerekend.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 17 februari 2011
Geactualiseerd: woensdag 21 april 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie