De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

'Consument tevreden met slimme meter'

door Jeanet Woldring

Tussen 2015 en 2020 krijgen alle Nederlandse huishoudens en bedrijven een slimmen, op afstand uitleesbare energiemeter. Het ministerie van EZ stuurt het voorstel voor grootschalige uitrol naar de Tweede Kamer.

Sinds 2012 zijn geleidelijk 600.000 slimme meters geplaatst, bij nieuwbouw, renovatie en consumenten die er een aanvragen. NMa, later ACM heeft dat proces gemonitord. Deze kleinschalige uitrol heeft laten zien dat er geen technische barrières meer zijn voor de grootschalige introductie.

Wel stelt ACM dat de vooraf geschatte energiebesparingen nog niet gehaald worden. Tijdens de kleinschalige uitrol is een jaarlijkse besparing van 0,9 procent op gas gerealiseerd door consumenten met een slimme meter die een tweemaandelijks kostenoverzicht ontvangen. Over de besparingen op elektriciteit kunnen vanwege een te hoge spreiding van de resultaten geen betrouwbare uitspraken worden gedaan.

ACM wil dat voor de grote uitrol de voorlichting aan consumenten wordt verbeterd. En er moet een gelijk speelveld worden gemaakt, zonder dat netwerkbedrijven en energieleveranciers dat verstoren met gratis displays en/of diensten. Het is van belang dat de netwerkbeheerders zich houden aan transparante uitrolplanningen, om alle marktpartijen investeringszekerheid te bieden en lock-in tegen te gaan.

Voor consumenten blijft het recht bestaan om de slimme meter te weigeren, maar eenmaal geplaatst zijn ze niet meer te deactiveren.bron: TC

https://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/03/10/energiebesparing-door-nieuwe-slimme-energiemeters.html

www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/03/10/kamerbrief-over-besluit-grootschalige-uitrol-slimme-meters/kamerbrief-over-besluit-grootschalige-uitrol-slimme-meters.pdf

==
11-03-14nieuwsbericht Consuwijzer Consument tevreden met slimme meter
Consumenten zijn tevreden over de introductie van de slimme energiemeter. Maar ze kunnen nog meer doen om energie te besparen via de slimme meter. Dat zegt ACM (Autoriteit Consument & Markt) na onderzoek over de jaren 2012 en 2013. ACM is de toezichthouder achter ConsuWijzer.

Wat is een slimme meter?

Dat is een digitale energiemeter. Netbeheerders kunnen daarmee op afstand de meterstanden aflezen. Consumenten met een slimme meter hebben meer inzicht in hoeveel energie zij verbruiken. Met dat inzicht kunnen zij makkelijker besparen op hun energierekening.

Consumenten horen vanzelf van hun netbeheerder wanneer zij een slimme meter krijgen. Zij hebben het recht om een slimme meter te weigeren. Ook kan iedere consument ervoor kiezen om de functie om de meter op afstand uit te lezen, uit te zetten.

Lees het nieuwsbericht over de slimme meter op de website van ACM
Lees meer over privacy en slimme meters op ConsuWijzer

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 12 maart 2014
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie