Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Consumenten krijgen bedenktijd


Het regionale energiebedrijf NRE uit Zuidoost-Brabant voert per 1 juli a.s. een wijziging door in haar algemene voorwaarden voor consumenten en klein-zakelijke aansluitingen. Grootste verandering in de Bijzondere Voorwaarden is het opnemen van een opzegtermijn van 30 dagen voor kleinverbruikers, welke geldt bij overeenkomsten met een minimale looptijd van 1 jaar of langer.

Hiermee speelt het bedrijf in op een wijziging van de Energiewet die begin deze maand door de Tweede Kamer is goedgekeurd. Die bepaalt o.a. dat een afnemer 'elke overeenkomst tot levering van elektriciteit kan beëindigen met inachtneming van een termijn van dertig dagen.' Het maakt daarbij niet uit of er een contract voor onbepaalde of bepaalde duur (bijvoorbeeld 1 of 2 jaar)  gesloten is. In hetzelfde artikel van maximale opzegtermijnen staat ook dat een consument die niet expliciet gekozen heeft voor een contract voor bepaalde duur, automatisch een contract voor onbepaalde tijd heeft. D.w.z. waar hij zonder 'boete' met in achtneming van 30 dagen opzegtermijn vanaf kan.
 

Ook Eneco heeft deze regel inmiddels al opgenomen in haar algemene voorwaarden. De bepaling is van wezenlijk belang voor de keuzevrijheid van de consument. In april kondigde Essent nog aan dat klanten die per 1 augustus a.s. nog geen specifieke keuze hadden gemaakt,   stilzwijgend 'vastgelegd' zouden worden voor een contract voor de duur van 1 jaar. Dit voornemen stuitte op veel verzet.

Hierna kwam de regering met de wetswijziging die er o.a. voor zorgt dat een consument slechts een opzegtermijn van 30 dagen heeft, ook al heeft hij nog niet voor een nieuw contract gekozen. Zo heeft men de mogelijkheid eerst rustig de verschillende aanbiedingen af te wachten om vervolgens een welbewuste keuze te maken.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie