De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Consumenten snappen geen snars van energierekening


Veel consumenten snappen geen snars van hun energierekening! Mede naar aanleiding van een groot aantal klachten constateert de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) dat de energierekening nog vaak onvoldoende duidelijk is voor consumenten.

Daarom gaat de toezichthouder binnenkort met de Nederlandse energiebedrijven om de tafel zitten om eenduidige criteria te formuleren waaraan een energierekening dient te voldoen. 

Uit binnengekomen klachten blijkt dat niet altijd duidelijk is hoe de energiebedrijven de door DTe vastgestelde maximumtarieven voor gas- en elektriciteit verrekenen in hun tarieven. Eén van de oorzaken hiervoor is dat de periode waarop de nota betrekking heeft vaak afwijkt van de periode waarvoor het tarief is vastgesteld. Hierdoor is het voor veel consumenten niet mogelijk na te gaan of de bedragen op de nota ook juist zijn.

DTe staat voor goede marktwerking en concurrentie op de energiemarkt die uiteindelijk ten goede komt aan de consument. Daarbij hoort een energierekening waarvan consumenten zelf kunnen nagaan of deze juist is, zo meldt de toezichthouder in een gisteren uitgebracht persbericht.

Overigens doen de energiebedrijven de laatste tijd wel hun best de opbouw van de nota zo goed mogelijk uit te leggen. Eén van de grotere energiebedrijven die dit heel inzichtelijk maakt op haar website is Nuon. Bijzonder duidelijk wordt uiteengezet dat de stroomnota bestaat uit belasting (53%), kosten voor transport (23%) en kosten voor levering (24%). Bij gas is de situatie vergelijkbaar. Alleen de prijsvorming van het leveringsgedeelte wordt per 1 juli a.s. vrijgegeven. De prijs voor levering van elektriciteit bestaat grotendeels uit de kosten van inkoop, zo beweert Nuon. Deze inkoopkosten zijn weer grotendeels afhankelijk van de olie- en steenkoolprijzen op de wereldmarkt. Ook met cijfers wordt een voorbeeld gegeven van een gemiddeld huishouden dat 3500 kWh elektriciteit per jaar gebruikt. Bij Nuon betaalt dit huishouden €712,- per jaar. Voor de levering (24%) betaalt het €170,88. Het voorbeeld-huishouden gebruikt ook 1820 m3 gas. Per jaar kost dit € 956,-, waarvan 40% voor rekening komt van de levering, oftewel € 382,40. Daarnaast krijgt ieder huishouden met een elektriciteitsaansluiting € 215,39 euro terug van de fiscus, de zogenaamde heffingskorting. Een gemiddelde energierekening komt hierdoor uit op € 1453 euro per jaar.

In de stroomvergelijker van deze site wordt de kostenopbouw ook zo transparant mogelijk gepresenteerd. Vooralsnog alleen van elektriciteit, maar na de algehele liberalisering uiteraard ook van gas.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 24 maart 2004
Geactualiseerd: maandag 5 juli 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie