Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

ConsuWijzer: EnergieFlex failliet

door Jeanet Woldring 25 reacties Leestijd: 2 minuten

EnergieFlex is vandaag failliet verklaard. Dat meldt ConsuWijzer, het overheidsloket voor consumenten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Vorige week werd bekend dat de energieleverancier in financiële moeilijkheden verkeerde.

Gevolgen voor klanten

Voor klanten van EnergieFlex verandert nog niets, stelt ConsuWijzer, die veel vragen ontvangt van klanten. Tot en met woensdag 31 oktober hebben zij te maken met een zogenaamde ‘vensterperiode’, waarbij zij niet kunnen overstappen naar een andere energieleverancier. 

Opzegtermijn

Tijdens en na de vensterperiode krijgen klanten gewoon elektriciteit en gas. Op het moment dat de vensterperiode afloopt, vanaf donderdag 1 november, kunnen mensen alsnog overstappen. Daarbij geldt wel een opzegtermijn van dertig dagen. Een curator buigt zich nu over het faillissement van EnergieFlex. Die kijkt de komende tijd of alle schulden (dus ook van klanten) betaald kunnen worden. 

Veel vragen ConsuWijzer

ConsuWijzer krijgt veel vragen van klanten of ze nog geld terugkrijgen, zoals een korting of betaalde termijnbedragen. Ook wordt er om advies gevraagd of ze betalingen kunnen stoppen of storneren. Het overheidsloket zegt niet te kunnen adviseren om dit wel of niet te doen. En raadt aan om voor verder advies contact op te nemen met bijvoorbeeld het Juridisch Loket.

Lees de vragen en antwoorden over EnergieFlex op ConsuWijzer

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 1 juni 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (25)

Geplaatst door: Ties Joosten ()

Als journalist van Follow the Money ben ik op zoek naar gedupeerden van EnergieFlex.

U kunt contact met mij opnemen via ties.joosten [a] ftm [punt] com.

Geplaatst door: WouterV ()

Ik snap heel goed dat iedereen die zijn welkomstbonus en teveel betaalde voorschotten hiervan baalt. Maar de reacties dat Gaslicht.com dit zou moeten betalen beginnen vervelend te worden. Ik zie gaslicht.com als een vergelijkingssite, dit houdt in dat je makkelijk verschillende aanbieders kunt vergelijken. Uiteindelijk kies je zelf op basis van het resultaat, er wordt niet geadviseerd een bepaalde aanbieder te nemen.

Sommige aanbieders betalen de welkomstbonus meteen uit. Het is ook een eigen keuze een aanbieder te kiezen die dit aan het eind doet. Dit kan je meenemen in je besluit een bepaald contract wel of niet af te sluiten.

Je kunt er niets aan doen dat Energieflex failliet gaat, maar gaslicht.com ook niet.

Overigens vind ik het niet zo netjes dat sommige berichten hier zijn verwijderd, dat vind ik niet echt transparant.

Geplaatst door: Dhr.van de Heuvel ()

Geachte mevrouw Woldring
Ik wilde hier graag nog even op reageren maar helaas staat u dit niet meer toe
Dhr. Eduard van de Heuvel

Geplaatst door: Jordy van Leeuwen ()

Ja dat begrijpen we met z'n allen dus goed alleen Gaslicht.com gaat echt niemand compenseren. Hoe hoog de bonus per klant is blijft ook geheim.

Geplaatst door: Dhr. van de Heuvel ()

Beste Jeanet,
Even het volgende , ik volg dit nu al een tijdje en getuige de posts zijn er veel mensen boos o.a. op jullie verdiensten mbt het overstappen.
Gaslicht zegt heel transparant te zijn dus vraag ik me het onderstaande af.
Begrijp ik nu goed dat iedereen die het afgelopen jaar is overgestapt naar zijn/haar welkomstbonus kan fluiten maar jullie wel de courtage per klant hebben geïnd ?

Opmerking van de redactie op 26-11-2018
Wij begrijpen waar uw vraag vandaan komt. Zodra iemand overstapt via onze vergelijker ontvangen wij een eenmalige vergoeding van de energieleverancier. Zo ook bij Energieflex. De betaling van het termijnbedrag en o.a. de uitbetaling van een korting verloopt via de energieleverancier zelf. Zij zijn hierin de eindverantwoordelijke. Het faillissement van Energieflex maakt dat zij deze verplichtingen naar haar klanten (deels) niet meer na kan komen. Een ontzettend vervelende situatie. Wij raden u aan om uw verhaal voor te leggen aan de curator van Energieflex.
Geplaatst door: nico verheul ()

Same story here
moet ook wel bekennen dat de consumentenbond het ook niet wist.

Geplaatst door: Anneke ()

Ik moet haha hierin helaas wel gelijk geven.
Ik heb op advies van gaslicht.com niet gestorneerd
Dit bedrag ben ik nu wel kwijt !!!!!
Andere die wel gestorneerd hebben zijn het niet kwijt
Lekker hoor !!!!

Geplaatst door: erik ()

Hallo ook ik ben gedupeerd, zojuist de afrekening gekregen en zou 269 euro terug moeten krijgen en daarnaast nog een premie van 165 euro.
ik heb het bij de curator ingevuld maar hoe zeker is het dat ik mijn ( eigen) geld terug ga krijgen? het invullen van de lijst in al niet voor de gewone burger zo ingewikkeld is het Pffff

Geplaatst door: Jordy van Leeuwen ()

Zojuist de de eindafrekening ontvangen en die klopt in mijn ogen niet, de welkomstpremie wordt niet verrekend. Ik moet nu bijbetalen en dan een eis indienen bij de curator voor de welkomstpremie die ik dan niet terug krijg omdat er te weinig geld is en de belastingdienst voor gaat. Ik ga de eindafrekening niet betalen, meer mensen met deze ervaring?

Geplaatst door: Rob van der Walle ()

Beste Gaslicht.com,

Op jullie website zie: https://www.gaslicht.com/blog/over-gaslicht-com-hoe-verdienen-wij/1323/ wordt genoemd hoe jullie geld verdienen. "Onze voornaamste bron van inkomsten is de afspraak met energieleveranciers dat zij per aanmelding een vaste vergoeding aan ons betalen." en "Eerlijk en transparant, niet alleen het aanbod van de hoogste bieder."

Ik ben erg benieuwd wat gaslicht.com nou ontvangen heeft van de overstappen naar EnergieFlex. Dat geld hebben jullie achteraf onterecht gekregen. Ik hoor graag jullie mening.

Mvg Rob van der Walle

Opmerking van de redactie op 20-11-2018
Bedankt voor uw reactie. Het klopt dat wij voor elke aanmelding een vergoeding krijgen van de energieleveranciers. Dit betekent dat wij geen extra kosten aan de klant vragen voor onze overstapservice.

Zoals wij in eerdere reacties aangeven, wisten wij niet dat EnergieFlex in deze situatie zat. Dat zij failliet zijn, was voor ons ook een verrassing. Helaas kunnen wij niet in de portemonnee's van energieleveranciers kijken. De ACM houdt toezicht op de energieleveranciers en als het niet goed gaat, grijpen zij in. Zoals zij ook hebben gedaan bij EnergieFlex.

Uiteraard vinden wij het erg vervelend voor de klanten. Mocht er een tegoed zijn, dan kan dit aangegeven worden bij de curator van EnergieFlex. Ook kunt u contact met ons opnemen, wij helpen waar we kunnen in deze situatie!
Geplaatst door: Mathieu Dijkstra ()

als ze je energie afsluiten verstootten ze tegen de mensen rechten dit mag niet:

Artikel 25 - Een ieder heeft recht op een levensstandaard, die hoog genoeg is voor de gezondheid en het welzijn van zichzelf en zijn gezin, waaronder inbegrepen voeding, kleding, huisvesting en geneeskundige verzorging en de noodzakelijke sociale diensten, alsmede het recht op voorziening in geval van werkloosheid, ziekte, invaliditeit, overlijden van de echtgenoot, ouderdom of een ander gemis aan bestaansmiddelen, ontstaan ten gevolge van omstandigheden onafhankelijk van zijn wil.

Moeder en kind hebben recht op bijzondere zorg en bijstand. Alle kinderen, al dan niet wettig, zullen dezelfde sociale bescherming genieten.

Geplaatst door: Diana Steenbruggen ()

Hier nog een gedupeerde van Energieflex. Zij failliet en ik als klant overgenomen door Innova Energie per 1 november. Ehhh... ik heb daar geen akkoord voor gegeven! Ja er was een vensterperiode tot en met 31 oktober. In deze periode kan je zelf niet overstappen. Per 1 november ineens klant bij Innova Energie. Hoe en wat met mijn privé gegevens? Ik ben als klant overgekocht Door hen.
Opzegtermijn van 30 dagen? Maar ik heb geen akkoord gegeven, hoe kan ik klant zijn? Ik wil niet hoeven opzeggen, ik wil gewoon geen klant zijn bij Innova Energie met vele negatieve reacties van een onbekende firma! Iemand bekend met dit probleem?

Opmerking van de redactie op 05-11-2018
U kunt een overstap aanmelden voor een andere energieleverancier. Wij raden aan om ze dan de volgende dag even op te bellen en de situatie voor te leggen. Wellicht kunnen zij in overleg snel starten met leveren.

Voor vragen mag u ook altijd contact met ons opnemen.
Geplaatst door: M kok ()

Waar kan ik tenslotte terecht voor goed advies qua storneren/blokkeren. Ook bij het juridisch loket kan men geen goed advies geven hierover. Wat gebeurt er als ik deze handelingen verricht. Zit niet te wachten op deurwaarders straks

Opmerking van de redactie op 05-11-2018
Helaas durven wij de gevolgen hiervan niet te zeggen. Dat is ook een reden dat we niet aanraden om te storneren. U kunt ook altijd nog even contact opnemen met de curator van EnergieFlex. Wellicht kunnen zij u hier wat meer informatie over geven.
Geplaatst door: De Hoef ()

Ook ik heb gelukkig een laatste voorschot gestorneerd en ook ik heb een herinnering gekregen dit bedrag alsnog over te maken. Ik heb uitgerekend, dat ik meer dan €1000 teveel heb betaald aan voorschotten. Hoe is het mogelijk, dat EnergieFlex mij vraagt alsnog extra te betalen. Waar halen ze het lef vandaan. Ik ga dit bedrag niet betalen: eerst een eindafrekening.

Geplaatst door: Geurts ()

Ook ik heb termijnbedrag gestorneerd en ook ik kreeg per email de "herinnering" aan openstaand termijnbedrag. Ik heb geantwoord dat ik graag een eindafrekening ontvang met de werkelijk afgenomen energie tot 1 november. Als blijkt dat ik moet betalen zal ik dat per omgaande voldoen. Het lijkt mij volstrekt onredelijk om betalingen te doen terwijl ik op basis van mijn eigen informatie over afgenomen en teruggeleverde energie eerder recht heb terugbetaling van teveel betaalde termijnbedragen.

Geplaatst door: Wouter V ()

Slachtoffer,
U noemt uzelf slachtoffer maar u bent een fraudeur. Anderen worden het slachtoffer van uw handelen. Energieflex is, neem ik aan, niet expres failliet gegaan. U fraudeert bewust waar de andere afnemers het slachtoffer van worden. (Want u gaat meer stroom van het net afnemen dan waar u voor betaalt, als u zo handelt als beschreven. En die stroom moet toch ergens vandaan komen.) Andere afnemers worden het slachtoffer van uw criminele handelen.

Geplaatst door: Slachtoffer ()

Als je denkt dat je teveel voorschot hebt betaald (lange warme zomer) heb je geld van Energiefles tegoed. Je weet dat je dat niet gaat krijgen. (Gedeeltelijke) oplossing:
Je moet zo meteen bij de nieuwe leverancier de meterstanden doorgeven. Zet er extra verbruik op (bijv 100 M3 gas en 250 kw stroom) zodat je tegoed bij Energieflex minder wordt. Dat "extra" verbruik wordt weer gecompenseerd door een lagere afrekening bij je nieuwe leverancier. Let wel: Dit werkt alleen als je GEEN slimme meter hebt. Heb je die niet ben je slimmer dan de meter 🙂 .

Geplaatst door: rob ()

Ook ik kreeg zojuist een betaalverzoek om de 2 gestorneerde maanden te betalen. Ik ben van mening dat ze maar een eindafrekening sturen dan betaal ik het verschuldigde bedrag per omgaande. Maar ik denk dat ik dan zelfs nog geld van hun terugkrijg. waarom zou ik dan nu die 2 gestorneerde maanden gaan betalen.

Geplaatst door: Mike ()

Zojuist aanmaning ontvangen om de twee termijnen te betalen wat ik had laten storneren.... en anders gaan ze alles afsluiten..... fijne jongens!

Geplaatst door: Marcel ()

En nu krijg ik in een mail het 'mooie' bericht dat er een andere leverancier voor mij is gevonden. Dit is Innova Energie. Even Googlen leverde een schat van niet al te positieve reviews op. Ga nu maar eens kijken hoe ik kan voorkomen dat ik vanaf 1/11 klant van Innova ben. Ga eerst maar weer eens voor een van de betere leveranciers.

Geplaatst door: ET ()

Gewoon vorige incasso laten storneren en machtiging intrekken via de bank voor de komende periode. Je kan beter een schuld hebben aan energieflex dan een tegoed die toch niet betaald gaat worden.

Geplaatst door: HS ()

Er wordt niet gesproken over een opzegtermijn bij een nieuwe leverancier. Zoals ik het hier lees staat er dat je bij failliet Energieflex een opzegtermijn van 30 dagen hebt. Failliet betekent: over, voorbij, niks meer te halen … niks opzegtermijn dan. Je zal toch nog per ongeluk een maandpremie laten afschrijven, terwijl je geld terugkrijgt. Weg geld.

Geplaatst door: Sandra ()

Die opzegtermijn is natuurlijk bij de nieuwe leverancier, heeft dus weinig te maken met geld proberen te halen voor een failliete toko. En die opzegtermijn is ook nog eens de normaalste zaak van de wereld.

Geplaatst door: HJ ()

Strak gepland dit faillissement! Ik zou op 24 okt. het gecorrigeerde bedrag van mijn eindafrekening teruggestort krijgen...

Geplaatst door: HS ()

Opzegtermijn? Schei toch uit, de toko is failliet, of proberen ze nog even extra geld bij de gedupeerden vandaan te halen? Moet toch niet gekker worden! Hoe verzinnen ze het. Gelijk blokkeren voor nieuwe afschrijvingen en storneren wat je storneren kan. In 2017 ging het al niet goed, toen hielde ze de admi niet goed bij en daar mogen de klanten de dupe van worden. Dat wordt ook nergens beschreven als je je erbij aansluit.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.