De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Dag- en nachttarief niet altijd voordelig

door Jeanet Woldring

Het dag- en nachttarief dat veel energieleveranciers bieden, is niet altijd voordeliger dan het enkeltarief.

Bij het afsluiten van een energiecontract kunt u kiezen voor een enkel- of dubbeltarief. Bij een enkeltarief betaalt u altijd één tarief, ongeacht de dag of het tijdstip van verbruik. Bij een dubbeltarief (dag- en nachttarief) betaalt u in het weekend en 's avonds na 23.00 uur en tot 's morgens 7.00 uur een lager tarief. In sommige regio's begint dit daltarief al eerder, namelijk om 21.00 uur.

Of u goedkoper uit bent met enkeltarief of dubbeltarief hangt af van de hoeveelheid die u verbruikt en het tijdstip en de dag waarop. Grofweg is het zo dat als u 3500 kWh of meer verbuikt en dit voor meer dan de helft doet in de daluren dat het hebben van dubbeltarief dan voordeliger is.

Prijsverschil
Als u ’s nachts meer energie verbruikt dan overdag, bent u met nachtstroom goedkoper uit. Het verschil tussen een enkel en een dag- en nachttarief is minimaal, maar op de rekening maakt het wel degelijk een verschil. Is het verbruik zowel overdag als ’s nachts gelijk? Dan is het enkeltarief voordeliger. Dit tarief is namelijk lager dan het piek- en normaaltarief.

Een vergelijking: huishoudens met een enkel tarief betalen € 0,0690 per kWh (incl. btw en excl.energiebelasting en opslag duurzame energie). Huishoudens met dag- en nachttarief betalen overdag € 0,0797 en ’s nachts € 0,0559 per kWh. Als die consumenten overdag net zo veel gebruiken als ’s nachts, betalen zij € 0,0678 per kWh. Een consument met dag- en nachttarief is in dit geval dus goedkoper uit.

Van dubbel naar enkeltarief?
Via de leverancier kunt u doorgeven om het tarief te wijzigen van enkel naar dubbel of andersom. De meter moet hiervoor wel geschikt zijn, als het maar één telraam heeft, is het niet geschikt voor een dubbeltarief. Het omzetten is niet bij elke leverancier kosteloos. Wordt het tarief omgezet? Dan zal het verbruik van de twee telwerken van de dubbele meter bij elkaar opgeteld worden. Deze stand geldt voor het enkeltarief. 

Vergelijken?
Wilt u weten of u voordeliger uit bent met een dubbele of een enkele meter? Op  Gaslicht.com en Energiewereld.nl kunt u deze twee vergelijkingen maken. U kunt dan zien wat het verschil is op jaarbasis.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 14 mei 2013
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie