Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Daling gasprijs tempert stijging energienota

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

VOORTHUIZEN 28 december 2012 – Zojuist zijn de definitieve variabele tarieven per 1 januari 2013 van Nuon, Eneco en Essent bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat het standaard gastarief zoals verwacht zal dalen in het eerste halfjaar van 2013. Toch stijgt de energienota volgend jaar fors door diverse kabinetsmaatregelen, die de gasprijs daling overstijgen. Volgens vergelijkingssite Gaslicht.com is een huishouden volgend jaar gemiddeld 107 euro meer kwijt aan gas en licht.

Daling gasprijs standaard tarieven

In oktober maakten Nuon en Eneco reeds bekend dat consumenten rekening konden houden met een daling van de standaard gastarieven in het eerste halfjaar van 2013. Per 1 januari 2013 is er bij deze leveranciers sprake van een verlaging van de gaskosten van circa 80 tot 90 euro op jaarbasis voor een gemiddeld huishouden. Ook Essent heeft zich daar inmiddels bij aangesloten. Met de definitieve bekendmaking van de tarieven is de verwachte daling nu bevestigd.

Gevolgen van de kabinetsbesluiten

De energierekening van de gemiddelde consument gaat, alles bij elkaar, volgend jaar 107 euro omhoog:
• Dit komt voor € 30 voor rekening van de verhoging van de energiebelasting (vooral voor gas)
• Daarnaast betekent de BTW verhoging een kostentoename van eveneens € 30
• De netwerkkosten gaan met gemiddeld € 27 omhoog
• De introductie van de zogenaamde opslag duurzaam kost nog eens € 11 extra
• Het effect van de kolenbelasting wordt geraamd op circa € 9

Dit zijn de gecombineerde effecten van het lenteakkoord en de meest recente kabinetsmaatregelen, alsmede een stijging van de netwerktarieven. Hierdoor ontkomt de consument niet aan een fikse stijging van zijn energienota. De totale verhoging 2013 zal zo uitkomen op 107 euro voor een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3500 kWh en 1800 m3 gas.

Effect op energienota

Klanten van Nuon, Eneco en Essent kunnen rekening houden met een daling van de standaard gastarieven in het eerste halfjaar van 2013. Voor deze afnemers zal de daling van de gastarieven in het eerste halfjaar van 2013 de forse stijging van de energienota als gevolg van de kabinetsbesluiten dus matigen: zij zijn circa 20 á 30 euro meer kwijt. Echter, bij die matiging is nog geen rekening gehouden met het feit dat bij weer oplopende olieprijzen op de wereldmarkt de gasprijzen voor de consument per 1 juli 2013 weer omhoog kunnen gaan.

Stijging voorkomen?

Door energietarieven en kortingen kritisch te vergelijken, kan een consument via een overstap al snel 250 tot 300 euro besparen. Ben Woldring van de onafhankelijke vergelijkingssites Gaslicht.com en Energiewereld.nl: “We raden dan ook iedereen aan om niet te wachten tot de hogere energierekening op de deurmat valt, maar tijdig een weloverwogen keuze te maken. Door goed te vergelijken en een juiste keuze te maken kan de consument zich mooi wapenen tegen de voorziene verhoging van de belastingen op energie en nog geld overhouden ook.”

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 5 juni 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie