Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

De prijsvalkuilen van groene stroom

door Sinie Oskam Leestijd: 2 minuten


De milieubelasting op het gebruik van stroom in Nederland is hoog. Consumenten betalen evenveel aan milieubelasting als aan de stroom zelf.

Een afnemer van groene stroom wordt hiervan (anno december 2003) vrijgesteld. Hierin schuilt het geheim van de lage prijs van groene stroom. Deze vrijstelling verdwijnt in 2004 in twee fasen vrijwel geheel. Dan is het over met de prijsvoordelen voor groene stroom.

Iedereen, die nu een contract afsluit voor groene stroom voor één of meer jaren moet dus letten op het volgende:
 

  1. Tussentijdse verhogingen van de milieu-belasting worden in de prijs gecompenseerd.
  2. Als de prijs van groene stroom (incl. milieubelasting) hoger wordt dan die van grijze stroom heeft de afnemer het recht om over te stappen naar grijze stroom, zonder kostenconsequenties.
  3. De gangbare tarieven voor milieubelasting worden toegepast.
    Ter toelichting: sommige leveranciers verkopen een mix van "donkergroene en lichtgroene" stroom. Lichtgroene stroom is groene stroom, waarvoor de vrijstelling van de milieubelasting helemaal geldt. Dan ontstaan oncontroleerbare milieubelastingtarieven, die ergens tussen groen en grijs in zitten. De lichtgroene stroom zorgt wel voor een verborgen prijsverhoging, die niet vermeld wordt.


De meeste leveranciers hebben op deze punten hun prijsgaranties laten vallen.

Is dit de dood van groene stroom? Waarschijnlijk meer een terugval. De overheid gaat de Nederlandse producenten van groene stroom aanzienlijk subsidiëren bij de bouw van groene stroom opwekinstallaties, zoals windmolens, centrales op biomassa, e.d. Maar de productie van groene stroom in het buitenland wordt niet meer gesubsidieerd. Groene stroom werd tot voor kort massaal ingevoerd vanuit het buitenland en dat zal door het wegvallen van de subsidie grotendeels vervallen. Dat betekent dat er in Nederland schaarste op gaat treden in groene stroom. Meestal is dat een reden dat de prijs stijgt. In dit geval dus een extra reden voor prijsstijging.

Iedereen heeft na 1 juli 2004 het recht om minder dan 100% groene stroom te kopen. Anno december 2003 is 100% groen een voorwaarde om van leverancier te kunnen wisselen. Na 1 juli 2004 is dit niet meer nodig. Dus als iemand toch iets aan het milieu wil doen zonder al te veel extra kosten is dit een mogelijkheid. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Sinie Oskam
Sinie Oskam Head of site information

Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie