De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Delta en Eneco moeten energiebedrijf splitsen

door Jeanet Woldring

eneco.gifDelta vlag.jpgDe energiebedrijven Delta en Eneco zullen moeten splitsen. Het Zeeuwse energiebedrijf moet binnen een jaar  haar netbeheer hebben gesplitst van haar productie-, leverings- en handelsactiviteiten. En Eneco al binnen een half jaar. Doen zij dat niet, dan kost het hun flinke sommen geld. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bekendgemaakt.

Splitsingswet

Eneco en Delta zijn nog de enige Nederlandse bedrijven die zich niet houden aan de sinds 2008 geldende wet onafhankelijk netbeheer (splitsingswet) waardoor energiebedrijven moeten worden opgesplitst.  Beide bedrijven wekken stroom op en leveren deze, terwijl ze daarnaast beschikken over hun eigen netwerk. Dat willen ze zo houden, omdat ze vrezen dat ze zonder netwerkbedrijf worden opgeslokt door een buitenlandse grootmacht. De bedrijven vinden dat de netten via andere wetten al goed worden beschermd tegen bijvoorbeeld overnames.

De overheid wil dat de netwerken in overheidshanden blijven, zodat die onder alle omstandigheden voor energie kunnen zorgen en niet worden meegesleept in commerciële risico’s van productie- en leveringsbedrijven.

Dwangsom

Als Delta uiterlijk op 30 juni 2017 niet opgesplitst is, moet het bedrijf een dwangsom van 1.500.000 euro per week (met een maximum van 30.000.000) betalen. DELTA, Nuon, RWE, de Nederlandse Energie Maatschappij en NutsServices hadden bezwaar aangetekend tegen dit dwangsombesluit, maar toezichthouder ACM heeft de bezwaren ongegrond verklaard. 

Bezwaar ongegrond

Eneco moet uiterlijk op 31 januari 2017 opgesplitst zijnEneco verbeurt een dwangsom van 4.500.000 euro per week (met een maximum van 90.000.000) als zij de opgenomen last overtreedt. ACM heeft ook hier het bezwaar van de dertien gemeentelijke aandeelhouders niet-ontvankelijk verklaard en de overige bezwaren ongegrond.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 8 juli 2016
Geactualiseerd: vrijdag 5 juli 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie