Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Delta verlaagt energietarieven wederom

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Het Zeeuwse Delta heeft ook deze keer weer de primeur met het bekendmaken van de energietarieven per 1 januari 2015. Voor de vijfde keer op rij wordt gas en elektriciteit goedkoper. Klanten met een contract met variabele leveringstarieven zullen op jaarbasis gemiddeld 4 tientjes goedkoper uit zijn. Echter wordt dat opnieuw grotendeels teniet gedaan door de verwachte stijgende overheidsheffingen.

Eerdere aankondigingen

Essent en Eneco kondigden halverwege oktober al een tariefsverlaging aan. Deze beide grote energieleveranciers hebben net als Nuon hun definitieve tarieven nog niet bekend gemaakt. Naar verwachting gebeurt dat pas in december.

Daling stroom- én gasprijs

Per 1 januari gaan zowel de variabele leveringstarieven voor stroom als voor gas dalen. De variabele stroomtarieven gaan met 2,5 procent omlaag, de gastarieven met 4,6 procent.

Vaste tarieven lager dan variabele

Naast de variabele leveringstarieven heeft Delta ook de vaste tarieven bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat de stroomprijs van het 1-jarige vaste contract ook met 2,5 procent gaat dalen, de gasprijs met 6,7 procent. De vaste leveringstarieven voor gas zijn per 1 januari dus lager dan de variabele leveringsprijzen.
De stroomprijs van het 3-jarige vaste contract daalt met 1,9 procent en de gasprijs met 6,6 procent.

Klanten die nu kiezen voor een 1- of 3-jarig energiecontract kunnen profiteren van gratis installatie van een slimme thermostaat die de cv-ketel zo efficiënt mogelijk zijn werk laat doen. Voor de slimme thermostaat zelf moet éénmalig 99 euro betaald worden.

Effect op de energierekening

Huishoudens met een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven en een gemiddeld verbruik van 3500 kWh en 1800 m³ zullen op jaarbasis ongeveer 42 euro minder gaan betalen. Maar daar staat tegenover dat de overheidsheffingen naar verwachting weer zullen stijgen. In het Belastingplan 2015 staan de voorgestelde tarieven voor de overheidsheffingen weergegeven. Hieruit blijkt dat een gemiddeld huishouden ongeveer 28 euro meer gaat betalen vanwege de verhoging van de energiebelasting en de verlaging van de vermindering energiebelasting (heffingskorting).

Energiekosten gemiddeld huishouden

Op dit moment betalen klanten bij Delta met een overeenkomst met variabele leveringsprijzen gemiddeld gemiddeld 2041 euro op jaarbasis. Ter vergelijking: huishoudens die nog nooit zijn overgestapt betalen nu bij Eneco 2060 euro, bij Essent 2072 euro en bij Nuon 2074 euro.

Variabel contract voor onbepaalde tijd duurder

Huishoudens met een contract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd zijn desondanks nog altijd duurder uit dan huishoudens die overstappen naar een voordelig jaarcontract met actietarieven of een aantrekkelijke korting. Op dit moment betalen huishoudens met een gemiddeld verbruik voor het voordeligste 1-jarige contract met vaste tarieven 1793 euro.

Overstappen op een goedkoper energiecontract? Gebruik de Energievergelijker

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie