De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Delta verlaagt stroomprijs per 1 juli; gasprijs blijft gelijk

door Jeanet Woldring

Energieleverancier Delta heeft de tarieven per 1 juli 2010 bekendgemaakt. Naar eigen zeggen doet het Zeeuwse bedrijf er alles aan om de energieprijzen zo laag mogelijk te houden. De variabele leveringsprijs voor elektriciteit daalt met 11 procent, maar het 1-jarig vaste stroomcontract wordt duurder. De gasprijs blijft 'ongewijzigd scherp'. 

Geruststellende gedachte?
Dat moet een geruststellende gedachte zijn volgens Delta. Gaslicht.com heeft de tarieven aan een grondige analyse onderworpen en vergeleken met het huidige aanbod. Trek zelf uw conclusies.

Vaste prijs versus variabel per 1 juli
De  prijs per kWh voor de levering van stroom voor 3 jaar vast (€ 0,2107 enkeltarief incl. energiebelasting en btw) is per 1 juli lager dan het variabele tarief (€ 0,2171) of het tarief voor 1 jaar vast (€ 0,2131). Dat is opmerkelijk, want doorgaans liggen de tarieven voor vasteprijscontracten hoger dan de variabele. Hoewel het huidige 3 jarig stroomcontract van Delta ook al iets goedkoper is.

Vergeleken met een variabel contract is een gemiddeld Zeeuws huishouden op jaarbasis straks 14 euro goedkoper uit indien het overstapt op een 1-jarig vast contract. Met een 3-jarig contract is het verschil circa 22 euro. We zijn uitgegaan van een verbruik van 3500 kWh stroom per jaar. 

Bij gas daarentegen is de prijs voor 1 en 3 jaar 'vast' wel hoger dan het variabele tarief wat heel gebruikelijk is en nu ook al bij Delta het geval  is. Een gemiddeld huishouden betaalt 27 euro meer voor een 1-jarig vast gascontract en is 70 euro per jaar duurder uit met een contract voor 3 jaar. Uitgegaan wordt van een jaarverbruik van 1800 m3 gas.

Variabele stroomprijs lager; vaste stroomprijs hoger
De variabele leveringsprijs voor elektriciteit daalt volgens Delta met 11 procent. Concreet betekent dit dat een gemiddeld huishouden op jaarbasis ongeveer 37 euro goedkoper uit is voor de levering van stroom. Per 1 juli zijn Zeeuwen -die nooit zijn overgestapt- 759,85 euro kwijt aan stroom. Nu betalen zij 785,05 euro (in april vond een tussentijdse verlaging plaats).  Het 1-jarig vaste prijscontract stijgt echter in prijs. U bent er dan wel van verzekerd dat u een jaar lang een vaste, gegarandeerde prijs betaalt zonder risico op een eventuele tussentijdse prijsverhoging. Het nadeel is dat u geen voordeel heeft als de leveringsprijs tussentijds daalt. 

'Ongewijzigd scherp'
De gasprijzen blijven 'ongewijzigd scherp' volgens de aanbieder. Nu betaalt men voor een variabele gasprijs € 0,5401 en dat is ook per 1 juli het geval. Gas voor 3 jaar wordt goedkoper en 1 jaar wordt iets duurder. Dat wil zeggen wie niet per 1 januari had getekend voor 1 jaar vast, maar dat nu doet is bij een verbruik van 1800 m3 € 5,50 meer kwijt.* 

Energieprijzen vergelijken
Hoewel de drie grootste  energieleveranciers de nieuwe tarieven nog niet bekend gemaakt hebben, heeft Delta zich aan een prijsvergelijking gewaagd. Het Zeeuwse bedrijf veronderstelt dat het zo'n 65 euro goedkoper zal zijn dan de grootste leverancier van Nederland. Over twee weken zullen we het weten! Een ding is zeker: Delta heeft nog nooit in onze TOP 5 gestaan.

Update: 17 en 18 juni 2010
bericht aangepast n.a.v.een opmerking van Delta betreffende onjuistheden veroorzaakt door verkeerd geïnterpreteerde energiebelastingtarieven en tussentijdse prijsverlaging per 1 april. Zie energieprijzen 1 juli 2010  en 1 januari 2010 (pdf)

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie