De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Discussie opsplitsing Nederlandse stroommarkt

door Marlies Hazenberg


Minister Brinkhorst lijkt aan te sturen op een volledige splitsing binnen de Nederlandse energiemarkt. De meningen over dit vraagstuk zijn verdeeld. Wat betekent het en wat zijn nu de belangrijkste voor- en tegen argumenten?

Splitsing wil zeggen dat de levering van energie door een ander bedrijf gebeurt dan het transport voor energie. Consumenten weten nu vaak niet beter of ze hebben met één energiebedrijf te maken.

Argumenten voor opsplitsing van netwerk- en leveranciersbedrijf:

  • Nieuwe energieleveranciers krijgen ‘onbelemmerde’ toegang tot de energiemarkt. Hierdoor ontstaat er meer concurrentie.
  • Een leveranciersbedrijf kan niet meer profiteren van de opbrengsten van het netwerkbeheer wat door hetzelfde bedrijf wordt verzorgd. Dit is eerlijker t.o.v. andere leveranciers die deze mogelijkheid niet hebben.
  • Netwerkbeheer blijft in handen van de overheid, die hierdoor een controlerende taak kan uitoefenen binnen de Nederlandse energiemarkt.
  • De netbeheerder krijgt financieel meer armslag om de betrouwbaarhied van het net in stand te houden.

Argumenten tegen opsplitsing van netwerk- en leveranciersbedrijf:

  • Zonder inkomsten uit netwerkbeheer verliezen de grote partijen hun belangrijkste bron van inkomsten.
  • De grote energieleveranciers hebben inkomsten uit netwerkbeheer nodig om stroom tegen concurrerende voorwaarden in te kunnen kopen.
  • Een verslechterde vermogenspositie van de grote energiehandelsbedrijven vergroot de kans op een (buitenlandse) overname. Dit resulteert in verlies van kennis en werkgelegenheid.

Woensdag 31 maart licht Minister Brinkhorst zijn plannen inzake splitsing energiebedrijven toe in de Tweede Kamer.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 29 maart 2004
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie