Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Discussie opsplitsing Nederlandse stroommarkt


Minister Brinkhorst lijkt aan te sturen op een volledige splitsing binnen de Nederlandse energiemarkt. De meningen over dit vraagstuk zijn verdeeld. Wat betekent het en wat zijn nu de belangrijkste voor- en tegen argumenten?

Splitsing wil zeggen dat de levering van energie door een ander bedrijf gebeurt dan het transport voor energie. Consumenten weten nu vaak niet beter of ze hebben met één energiebedrijf te maken.

Argumenten voor opsplitsing van netwerk- en leveranciersbedrijf:

  • Nieuwe energieleveranciers krijgen ‘onbelemmerde’ toegang tot de energiemarkt. Hierdoor ontstaat er meer concurrentie.
  • Een leveranciersbedrijf kan niet meer profiteren van de opbrengsten van het netwerkbeheer wat door hetzelfde bedrijf wordt verzorgd. Dit is eerlijker t.o.v. andere leveranciers die deze mogelijkheid niet hebben.
  • Netwerkbeheer blijft in handen van de overheid, die hierdoor een controlerende taak kan uitoefenen binnen de Nederlandse energiemarkt.
  • De netbeheerder krijgt financieel meer armslag om de betrouwbaarhied van het net in stand te houden.

Argumenten tegen opsplitsing van netwerk- en leveranciersbedrijf:

  • Zonder inkomsten uit netwerkbeheer verliezen de grote partijen hun belangrijkste bron van inkomsten.
  • De grote energieleveranciers hebben inkomsten uit netwerkbeheer nodig om stroom tegen concurrerende voorwaarden in te kunnen kopen.
  • Een verslechterde vermogenspositie van de grote energiehandelsbedrijven vergroot de kans op een (buitenlandse) overname. Dit resulteert in verlies van kennis en werkgelegenheid.

Woensdag 31 maart licht Minister Brinkhorst zijn plannen inzake splitsing energiebedrijven toe in de Tweede Kamer.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie