De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Dreiging stroomstoring door windmolens

Grote delen van Nederland komen zonder stroom te zitten als het in Duitsland  hard waait. Deze waarschuwing staat in het jaarverslag van Tennet, de beheerder van het landelijk hoogspanningsnet.

De boosdoeners zijn de groeiende hoeveelheid Duitse windmolens die steeds meer druk zetten op het stroomnet in Nederland en Noordwest-Europa. Bij weinig wind haalt Duitsland stroom uit het zuiden, onder meer uit Franse kerncentrales. Maar als het hard waait, kan de energiestroom zeer plotseling van richting veranderen. De energie uit de noordelijke windmolens stroomt dan naar het zuiden.

Het Duitse net krijgt in dat geval te maken met meer stroom dan het aankan. De overtollige energie wordt door het Nederlandse stroomnet naar Zuid-Duitsland geleid, waardoor het netwerk van Tennet  instabiel kan raken. In dat geval is een kettingreactie in Noord-Europa niet uitgesloten.

In december en januari was de situatie op het stroomnet al kritiek. Tennet kon toen stroomuitval voorkomen door in overleg met producenten en grote afnemers vraag en aanbod op het netwerk in balans te houden.

De organisatie pleit ondermeer voor een structurele versterking van het Duitse net om te voorkomen dat Noordwest-Europa in de nabije toekomst te maken krijgt met grote stroomstoringen. 

Minister Brinkhorst van Economische Zaken neemt de situatie zeer ernstig. Hij gaat zijn Duitse collega alvast aansporen om het energienetwerk in Duitsland met spoed te moderniseren.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 26 mei 2005
Geactualiseerd: maandag 12 augustus 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie