De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

DTe publiceert overzichten groene stroom

door Marlies Hazenberg

De toezichthouder op de energiesector dte heeft per 19 november overzichten gepubliceerd met de gemiddelde prijzen van groene stroom.

DTe heeft hiertoe besloten om de consumenten te helpen bij het kiezen van een enegieleverancier. De overzichten moeten consumenten inzicht te geven in de gemiddelde prijzen die de verschillende leveranciers van groene stroom in rekening hebben gebracht in het derde en vierde kwartaal van 2004. 

"Het doel van de publicatie is het verhogen van de transparantie op de markt voor groene stroom, omdat DTe van mening is dat daar behoefte aan is. Omdat de publicatie overzichten van historische gegevens betreft, kan het niet als prijsvergelijker  worden gezien. Aan de hand van de publicatie zal gekeken worden naar effect en verdere behoefte, op basis waarvan besloten wordt over eventuele herhaling en/of uitbreiding naar andere producten." Dit antwoordde de toezichthouder op vragen van Gaslicht.com. Naar prijsvergelijkers als Gaslicht.com en Energieprijzen.nl zal een onafhankelijk onderzoeksbureau ingeschakeld worden om onderzoek te doen.

DTe rangschikt de Nederlandse energieleveranciers van groene stroom van goedkoop naar duur. Het gaat alleen om de tarieven van groene stroom zoals die golden voor het derde en vierde kwartaal van het jaar 2004. Afhankelijk van het gemiddelde energieverbruik kan men terugvinden welk bedrijf de meest voordelige leverancier zou zijn geweest in het desbetreffende kwartaal.  

In de disclaimer schrijft de toezichthouder dat aan de overzichten  geen rechten kunnen  worden ontleend. "De overzichten geven inzicht in het verleden en zijn geen garanties voor de toekomst." DTe adviseert consumenten daarom om bij het maken van een switchkeuze bij de beoogde leverancier te informeren naar de actuele tarieven. Ook wordt het verstandig geacht om meerdere offertes op te vragen. 

DTe wijst er op dat er naast prijs andere overwegingen kunnen zijn om voor een bepaalde leverancier te kiezen. Zoals bijvoorbeeld service, wijze van opwekking, eenmalige geschenken, opzegvergoeding etc. Vreemd en jammer dat DTe daar dan niets over publiceert in het vergelijkend overzicht. Behalve historische tarieven en een summiere rubriek herkomst groene stroom wordt er niks gezegd over bijvoorbeeld service of opzegvergoeding.

Overigens zijn niet alle aanbieders  van groene stroom  in de overzichten opgenomen. Leveranciers zijn niet opgenomen vanwege het feit dat er geen groene stroom meer geleverd wordt of dat hij  nog geen accountantsverklaring aangeleverd heeft om zijn tarieven te verifiëren. Ook kan het zijn dat de leverancier per regio een ander tarief heeft of het groene stroom product  buiten de 80% van de actuele contracten valt die de leverancier aan DTe door moet geven.

Toen de DTe een persbericht uitgaf om overzichten te publiceren per 1 november, kwam er van diverse kanten kritiek (de datum van publicatie is uitgesteld tot 19 november). Zo vindt Energieprijzen.nl dat dit niet de taak is van een toezichthouder. Ook de Consumentenbond keurt het initiatief af, omdat de nadruk teveel op prijs gelegd wordt. Enkele jaren geleden, bij het opengaan van de telecommarkt, heeft toezichthouder Opta  een dergelijke prijsvergelijking opgezet om wat meer transparantie in de jungle van telecomtarieven aan te brengen. Dit initiatief is een vroege dood gestorven.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 24 november 2004
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie