De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

DTe wil functioneren gasmarkt verbeteren


De Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) wil beter inzicht krijgen welke maatregelen nodig zijn om het functioneren van de gasmarkt te verbeteren.

DTe richt zich op drie knelpunten:

  • Tekort aan importcapaciteit voor nieuwe partijen op de markt. Eén van de oorzaken is dat het voor partijen onduidelijk is hoe veel van de gecontracteerde transportcapaciteit daadwerkelijk wordt gebruikt.
  • Concurrentienadeel voor partijen  die geen directe toegang hebben tot een zogeheten 'laagcalorische' gasbron. Deze marktpartijen importeren gas uit het buitenland (van hoogcalorische waarde) dat zij voor levering aan onder meer huishoudens  omzetten naar gas met een laagcalorische waarde.
  • Gebrek aan flexibiliteit waardoor de mogelijkheden om toe te treden tot de Nederlandse groothandelsmarkt voor gas beperkt zijn. Hierdoor zijn de huidige leveranciers van gas en nieuwkomers op deze markt onvoldoende in staat om met hun aanbod flexibel in te spelen op het variërende afnameprofiel van klanten gedurende de dag.

DTe pleit voor spelregels waaraan marktpartijen zich dienen te houden bij o.a. het afnemen van gas van het gasnetwerk.  
  
In het kader van de tweede Europese gasrichtlijn wordt het huidige systeem van toegang tot het gasnetwerk aangepast. Het voorstel tot deze wijziging ligt momenteel voor aan de Tweede Kamer. Op het moment dat het voorstel door de Tweede Kamer is aangenomen, brengt DTe de gevolgen van dit voorstel in kaart. De verschillende marktpartijen zullen tijdig bij dit proces betrokken worden.
   
Het informatie- en consultatiedocument, getiteld ’Onderzoek Ontwikkeling Gasmarkt’ is  te vinden op de website van DTe: www.dte.nl onder de rubriek nieuws.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 16 januari 2004
Geactualiseerd: vrijdag 23 januari 2004

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie