De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Duurzame energie uit Nederland en toch besparen?

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Steeds meer mensen en bedrijven willen groene stroom van Nederlandse bodem. Daardoor is groene stroom uit ons land het duurst van Europa geworden. Maar gelukkig heeft Gaslicht.com ook voor groene stroom van eigen bodem goedkope actiepakketten. Daarmee kunt u flink besparen op uw huidige energierekening. 

nederlandsegroenestroom2.png

Stroom uit eigen land

We moeten flink in de buidel tasten voor groene stroom van eigen bodem. Volgens onderzoek van het Financieel Dagblad is deze namelijk het duurste van heel Europa. Stroom van Nederlandse windmolens, zonneparken en biomassacentrales is veel duurder dan stroom uit bijvoorbeeld Noorse waterkrachtcentrales.

'Sjoemelstroom'

Lange tijd kochten energieleveranciers groene certificaten van waterkrachtcentrales in Noorwegen. Critici noemen dat 'sjoemelstroom', omdat die spotgoedkope groene stroom niets bijdraagt aan de verduurzaming van de energieproductie in Nederland.

Groene certificaten voor wind- en zonne-energie

Inmiddels kiezen bedrijven steeds vaker voor groene stroom van eigen bodem. Zo gingen Schiphol en de NS bijvoorbeeld op windenergie over. Maar er is niet zo veel Nederlandse groene stroom. Van de in ons land geproduceerde stroom kwam in 2017 slechts 13,8 procent uit hernieuwbare bronnen. Dit staat in schril contrast tot de totale levering van groene stroom aan Nederlandse huishoudens en bedrijven. Dat bedroeg in hetzelfde jaar ruim drie keer zoveel.

Koploper

Door de grote vraag naar binnenlandse groene stroom zijn de prijzen voor de certificaten (zogeheten GvO's die garanderen dat stroom daadwerkelijk duurzaam is opgewekt) in Nederland fors gestegen. Volgens het FD bedraagt de prijs voor Nederlandse wind certificaten inmiddels meer dan € 5 per megawattuur. Daarmee is Nederlandse groene stroom koploper in Europa. Gelukkig komt deze stijging niet per definitie op het bordje van de consument terecht. Of energieleveranciers deze verhogingen doorberekenen aan de klant, verschilt per aanbieder. 

Via Gaslicht.com groene energiepakketten tegen gunstig tarief

Groene stroom uit eigen land hoeft niet als vanzelfsprekend gepaard te gaan met een gepeperd prijskaartje. Een aantal energieleveranciers biedt oranje-groene stroom met een vorstelijke welkomstpremie of een aantrekkelijk actie-tarief. Hierdoor wordt het termijnbedrag aanzienlijk gunstiger. 

Duurzame energie uit Nederland en toch besparen? 

Bij Gaslicht.com is het mogelijk uit verschillende gunstig geprijsde actiepakketten te kiezen, volledig groen én uitsluitend van eigen bodem. Besparen blijft zo binnen handbereik. Energieleveranciers die deze mogelijkheid bieden zijn o.a. vandebron, ENGIE, Vrijopnaam, Powerpeers en Eneco

Wilt u ook groene stroom van Nederlandse bodem én een voordelig energiecontract? Vergelijk met één klik alle energieleveranciers en vink bij duurzame energie 'groene stroom alleen uit Nederland' aan.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 18 september 2018

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie