De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug
Nù bij uw overstap:
€ 20 cadeaukaart voor

Terug naar het nieuwsoverzicht

Duurzame energie uit Nederland en toch besparen?

door Jeanet Woldring

Steeds meer mensen en bedrijven willen groene stroom van Nederlandse bodem. Daardoor is groene stroom uit ons land het duurst van Europa geworden. Maar gelukkig heeft Gaslicht.com ook voor groene stroom van eigen bodem goedkope actiepakketten. Daarmee kunt u flink besparen op uw huidige energierekening. 

nederlandsegroenestroom2.png

Stroom uit eigen land

We moeten flink in de buidel tasten voor groene stroom van eigen bodem. Volgens onderzoek van het Financieel Dagblad is deze namelijk het duurste van heel Europa. Stroom van Nederlandse windmolens, zonneparken en biomassacentrales is veel duurder dan stroom uit bijvoorbeeld Noorse waterkrachtcentrales.

'Sjoemelstroom'

Lange tijd kochten energieleveranciers groene certificaten van waterkrachtcentrales in Noorwegen. Critici noemen dat 'sjoemelstroom', omdat die spotgoedkope groene stroom niets bijdraagt aan de verduurzaming van de energieproductie in Nederland.

Groene certificaten voor wind- en zonne-energie

Inmiddels kiezen bedrijven steeds vaker voor groene stroom van eigen bodem. Zo gingen Schiphol en de NS bijvoorbeeld op windenergie over. Maar er is niet zo veel Nederlandse groene stroom. Van de in ons land geproduceerde stroom kwam in 2017 slechts 13,8 procent uit hernieuwbare bronnen. Dit staat in schril contrast tot de totale levering van groene stroom aan Nederlandse huishoudens en bedrijven. Dat bedroeg in hetzelfde jaar ruim drie keer zoveel.

Koploper

Door de grote vraag naar binnenlandse groene stroom zijn de prijzen voor de certificaten (zogeheten GvO's die garanderen dat stroom daadwerkelijk duurzaam is opgewekt) in Nederland fors gestegen. Volgens het FD bedraagt de prijs voor Nederlandse wind certificaten inmiddels meer dan € 5 per megawattuur. Daarmee is Nederlandse groene stroom koploper in Europa. Gelukkig komt deze stijging niet per definitie op het bordje van de consument terecht. Of energieleveranciers deze verhogingen doorberekenen aan de klant, verschilt per aanbieder. 

Via Gaslicht.com groene energiepakketten tegen gunstig tarief

Groene stroom uit eigen land hoeft niet als vanzelfsprekend gepaard te gaan met een gepeperd prijskaartje. Een aantal energieleveranciers biedt oranje-groene stroom met een vorstelijke welkomstpremie of een aantrekkelijk actie-tarief. Hierdoor wordt het termijnbedrag aanzienlijk gunstiger. 

Duurzame energie uit Nederland en toch besparen? 

Bij Gaslicht.com is het mogelijk uit verschillende gunstig geprijsde actiepakketten te kiezen, volledig groen én uitsluitend van eigen bodem. Besparen blijft zo binnen handbereik. Energieleveranciers die deze mogelijkheid bieden zijn o.a. vandebron, ENGIE, Vrijopnaam, Powerpeers en Eneco

Wilt u ook groene stroom van Nederlandse bodem én een voordelig energiecontract? Vergelijk met één klik alle energieleveranciers en vink bij duurzame energie 'groene stroom alleen uit Nederland' aan.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Navigatie