Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Eerste certificaten Garanties van Oorsprong uitgegeven

Aan stroom die uit een stopcontact komt, is niet te zien hoe het is geproduceerd. Om toch onderscheid te kunnen maken tussen milieubewust opgewekte (groene) stroom en ‘gewone’ stroom, heeft de overheid zogeheten productiecertificaten ingevoerd. Certificaten vormen een ‘garantie van oorsprong’. Ze zijn het bewijs dat stroom milieubewust is opgewekt.

Op 1 juli 2001 is daartoe Groencertificatenbeheer opgericht, waarvan de naam op 1 juli 2003 veranderd is in CertiQ.  CertiQ is een 100% dochter van TenneT, de beheerder van de 'snelwegen'van het Nederlandse hoogspanningsnet.

CertiQ heeft onlangs de eerste certificaten Garanties van Oorsprong uitgegeven. Deze certificaten zijn bestemd voor elektriciteit afkomstig van windkracht, waterkracht, zonnekracht en biomassa-installaties. De elektriciteit is in januari 2004 geproduceerd door Nederlandse installaties die bij CertiQ zijn ingeschreven.

Garanties van Oorsprong vervangen sinds 1 januari 2004 het systeem van groencertificaten. Een garantie van oorsprong is nu het bewijsmiddel dat elektriciteit duurzaam is geproduceerd. Wil een elektriciteitsbedrijf het verlaagde tarief van de regulerende Energiebelasting toepassen op zijn stroom, dan moet het bedrijf dit bewijs kunnen overhandigen. Ook is de garantie gekoppeld aan de subsidie op basis van de Millieukwaliteit Electriciteitsproductie (MEP).

Garanties van Oorsprong zijn op naam van een handelaar geregistreerd bij TenneT die het nieuwe systeem voor tien jaar zal beheren. De garantie dient als bewijs dat de energie duurzaam is geproduceerd wanneer de stroom  aan een consument geleverd wordt.

Zodra de aan de garantie gekoppelde elektriciteit is verbruikt, wordt de garantie uit de markt gehaald om te voorkomen dat het opnieuw wordt verkocht. Garanties van Oorsprong zijn sowieso een jaar geldig. De Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) is toezichthouder van het systeem. Het is de bedoeling dat alle lidstaten van de Europese Unie garanties van oorsprong uitgeven.

Bron: Ecofys/CertiQ

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie