De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Eerste certificaten Garanties van Oorsprong uitgegeven

door Marlies Hazenberg

Aan stroom die uit een stopcontact komt, is niet te zien hoe het is geproduceerd. Om toch onderscheid te kunnen maken tussen milieubewust opgewekte (groene) stroom en ‘gewone’ stroom, heeft de overheid zogeheten productiecertificaten ingevoerd. Certificaten vormen een ‘garantie van oorsprong’. Ze zijn het bewijs dat stroom milieubewust is opgewekt.

Op 1 juli 2001 is daartoe Groencertificatenbeheer opgericht, waarvan de naam op 1 juli 2003 veranderd is in CertiQ.  CertiQ is een 100% dochter van TenneT, de beheerder van de 'snelwegen'van het Nederlandse hoogspanningsnet.

CertiQ heeft onlangs de eerste certificaten Garanties van Oorsprong uitgegeven. Deze certificaten zijn bestemd voor elektriciteit afkomstig van windkracht, waterkracht, zonnekracht en biomassa-installaties. De elektriciteit is in januari 2004 geproduceerd door Nederlandse installaties die bij CertiQ zijn ingeschreven.

Garanties van Oorsprong vervangen sinds 1 januari 2004 het systeem van groencertificaten. Een garantie van oorsprong is nu het bewijsmiddel dat elektriciteit duurzaam is geproduceerd. Wil een elektriciteitsbedrijf het verlaagde tarief van de regulerende Energiebelasting toepassen op zijn stroom, dan moet het bedrijf dit bewijs kunnen overhandigen. Ook is de garantie gekoppeld aan de subsidie op basis van de Millieukwaliteit Electriciteitsproductie (MEP).

Garanties van Oorsprong zijn op naam van een handelaar geregistreerd bij TenneT die het nieuwe systeem voor tien jaar zal beheren. De garantie dient als bewijs dat de energie duurzaam is geproduceerd wanneer de stroom  aan een consument geleverd wordt.

Zodra de aan de garantie gekoppelde elektriciteit is verbruikt, wordt de garantie uit de markt gehaald om te voorkomen dat het opnieuw wordt verkocht. Garanties van Oorsprong zijn sowieso een jaar geldig. De Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) is toezichthouder van het systeem. Het is de bedoeling dat alle lidstaten van de Europese Unie garanties van oorsprong uitgeven.

Bron: Ecofys/CertiQ

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: zondag 14 maart 2004
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie