De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Eerste Kamer wil liever kernenergie

door Marlies Hazenberg

Een meerderheid (VVD en CDA) in de Eerste Kamer vindt dat dat kernenergie uit milieu-oogpunt is te verkiezen boven andere vormen van energieopwekking. Daarom moet het besluit om de kerncentrale Borssele in 2013 te sluiten, worden herzien. Dit bleek  tijdens het beleidsdebat over het onderdeel milieubeheer van de VROM-begroting met staatssecretaris Van Geel. 

De staatssecretaris liet  weten dat hij geen principiële tegenstander is van kernenergie. ’Met de kennis van nu is er geen reden te twijfelen aan de veiligheid’, zei Van Geel. Maar de staatssecretaris hield de Eerste Kamer nog wel andere zorgen voor. 

De winning van uranium, nodig voor de opwekking van kernenergie, is volgens hem ’nog steeds erg smerig’. Ook is er voor de opslag van het kernafval nog geen duurzame oplossing. ’We hebben daarover geen zekerheid na twee generaties en duurzaam houdt in dat wij geen afval doorgeven aan toekomstige generaties’. 
In geopolitieke zin zag Van Geel een voordeel in opwekking van kernenergie in een stabiel land als Nederland. Hij verwees naar Rusland en voormalig Joegoslavië waar men minder zorgvuldig met kerncentrales zou omgaan. 

De staatssecretaris reageerde op een pleidooi van de VVD-er Ketting voor kernenergie en het openhouden van Borssele. Ketting: ’Ik zie liever dat er kerncentrales in Nederland staan, dan in Indonesië, India of voormalig Joegoslavië’. De VVD-woordvoerder had zijn aanbeveling van kernenergie als ’sublieme vorm van energie-opwekking’ onderstreept met te wijzen op een nadeel van windmolens voor energie-opwekking. Deze zouden zeer schadelijk zijn voor vogels. Dit laatste bestreed Van Geel. ’Als die windmolens veertig mijl uit de kust in de Noordzee komen is er geen vrees voor vogels’, zei de staatssecretaris van milieubeheer. 

Van Gennip (CDA) ondersteunde het pleidooi van zijn VVD-collega Ketting door erop te wijzen dat de Eerste Kamer niet strikt is gebonden aan het regeerakkoord, waarin sluiting van Borssele is voorzien. ’Wij hebben de vrijheid om signalen af te geven’, aldus Van Gennip. De CDA-senator onderstreepte dit met een uitspraak uit 1989 van de broer van de voormalige Westduitse president Richard von Weizsacker: ’Als je het mij eerlijk vraagt, denk ik dat ik alles afwegend met betrekking tot fossiele brandstoffen, toch tot de conclusie moet komen dat wij nog zeker een tijdje met die kernenergie moeten doorgaan’. 

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 26 mei 2004
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie