Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Eerste Kamer wil liever kernenergie

Een meerderheid (VVD en CDA) in de Eerste Kamer vindt dat dat kernenergie uit milieu-oogpunt is te verkiezen boven andere vormen van energieopwekking. Daarom moet het besluit om de kerncentrale Borssele in 2013 te sluiten, worden herzien. Dit bleek  tijdens het beleidsdebat over het onderdeel milieubeheer van de VROM-begroting met staatssecretaris Van Geel. 

De staatssecretaris liet  weten dat hij geen principiële tegenstander is van kernenergie. ’Met de kennis van nu is er geen reden te twijfelen aan de veiligheid’, zei Van Geel. Maar de staatssecretaris hield de Eerste Kamer nog wel andere zorgen voor. 

De winning van uranium, nodig voor de opwekking van kernenergie, is volgens hem ’nog steeds erg smerig’. Ook is er voor de opslag van het kernafval nog geen duurzame oplossing. ’We hebben daarover geen zekerheid na twee generaties en duurzaam houdt in dat wij geen afval doorgeven aan toekomstige generaties’. 
In geopolitieke zin zag Van Geel een voordeel in opwekking van kernenergie in een stabiel land als Nederland. Hij verwees naar Rusland en voormalig Joegoslavië waar men minder zorgvuldig met kerncentrales zou omgaan. 

De staatssecretaris reageerde op een pleidooi van de VVD-er Ketting voor kernenergie en het openhouden van Borssele. Ketting: ’Ik zie liever dat er kerncentrales in Nederland staan, dan in Indonesië, India of voormalig Joegoslavië’. De VVD-woordvoerder had zijn aanbeveling van kernenergie als ’sublieme vorm van energie-opwekking’ onderstreept met te wijzen op een nadeel van windmolens voor energie-opwekking. Deze zouden zeer schadelijk zijn voor vogels. Dit laatste bestreed Van Geel. ’Als die windmolens veertig mijl uit de kust in de Noordzee komen is er geen vrees voor vogels’, zei de staatssecretaris van milieubeheer. 

Van Gennip (CDA) ondersteunde het pleidooi van zijn VVD-collega Ketting door erop te wijzen dat de Eerste Kamer niet strikt is gebonden aan het regeerakkoord, waarin sluiting van Borssele is voorzien. ’Wij hebben de vrijheid om signalen af te geven’, aldus Van Gennip. De CDA-senator onderstreepte dit met een uitspraak uit 1989 van de broer van de voormalige Westduitse president Richard von Weizsacker: ’Als je het mij eerlijk vraagt, denk ik dat ik alles afwegend met betrekking tot fossiele brandstoffen, toch tot de conclusie moet komen dat wij nog zeker een tijdje met die kernenergie moeten doorgaan’. 

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie