Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Einde Energie Premie Regeling per 16 oktober

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten


Wie nog gebruik wil maken van de Energie Premie Regeling moet snel zijn. Vanaf 16 oktober stopt deze regeling. Dit meldt Milieu Centraal, de landelijke vraagbaak over milieu en energie in huis.Voor 2003 was er voor de Energie Premie Regeling een subsidieplafond ingesteld van 54 miljoen euro. Dit bedrag is bijna op en daarom beëindigt het ministerie van VROM de huidige regeling per 16 oktober 2003. Na 16 oktober kan men dus geen premie meer krijgen bij de aankoop van apparaten of bij het aanbrengen van energiebesparende voorzieningen die op de Energiepremielijst 2003 staan.

Energiepremie wordt nog uitgekeerd voor apparaten en voorzieningen die:

  • op de Energiepremielijst 2003 staan
  • gekocht zijn vóór 16 oktober 2003. Dat betekent dat de koopovereenkomst gesloten moet zijn op uiterlijk 15 oktober 2003
  • in/aan de woning zijn geïnstalleerd of aangebracht en in werking zijn gesteld binnen 13 weken na 16 oktober 2003, dat is uiterlijk op 15 januari 2004
  • voor het apparaat of de voorziening moet het aanvraagformulier voor energiepremie 2003 binnen 13 weken na 16 oktober en uiterlijk op 15 januari 2004 ingediend zijn

    NB: Voor apparaten en voorzieningen die vóór 16 oktober worden aangeschaft én in gebruik worden genomen geldt de normale 13 weken indientermijn van de aanvraag. Deze 13 weken gaan in na aanschaf van het apparaat of installatie van de de voorziening.

Komt er in 2004 een nieuwe Energie Premie Regeling?
Het kabinet wil op de energiepremieregeling voor 2004 fors te bezuinigen. Daardoor zal er in 2004 naar verwachting geen energiepremieregeling meer in de huidige vorm bestaan.
Een definitief beeld van het beschikbare budget voor 2004 ontstaat pas nadat de Tweede Kamer zich over de bezuinigingen heeft uitgesproken. Dat is vanaf 11 november in het kader van de begrotingsbehandeling VROM. In het voorjaar van 2004 kan duidelijk worden hoe het beschikbare budget wordt ingezet.

Het einde van de energiepremieregeling heeft weinig invloed op de terugverdientijd van investeringen in het isoleren van de woning. Dat blijkt uit berekeningen die de Stichting Milieu Centraal heeft gemaakt. De kosten van het zelf isoleren van een schuin dak zijn met premie na 2,1 jaar terugverdiend, en zonder premie na 2,5 jaar. De kosten van spouwmuurisolatie zijn met energiepremie na 2,9 jaar terugverdiend, en zonder premie na 4,3 jaar. De kosten van extra isolerend glas (zogenaamd HR++ glas) zijn met premie na 8 jaar terugverdiend, en zonder premie na 9,1 jaar.  
 
De energiepremie was voor veel mensen een reden om een zuinig apparaat aan te schaffen of om het huis te isoleren aldus Puk van Meegeren, woordvoerder van Milieu Centraal. Maar ook zonder de energiepremie is energiebesparing zinvol. Het is goed voor de portemonnee, goed voor het comfort in huis en goed voor het milieu.Milieu Centraal is van mening dat de overheid er goed aan zou doen deze voordelen van energiebesparing helder over het voetlicht te brengen.

De afschaffing van de  energiepremieregeling is wel een strop voor installateurs, zo laat UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche in een persbericht weten.  Volgens de organisatie is dit een voorbeeld van jojobeleid waarvan de aangesloten ondernemers de dupe zullen worden. De afgelopen jaren hebben veel installateurs geïnvesteerd in opleidingen en certificering om een EnergieprestatieAdvies (EPA) te kunnen uitbrengen. Het kabinetsvoornemen om de energiepremieregeling af te schaffen, doet deze investering in één klap de das om. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie