De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Eneco verhoogt variabele energietarieven

door Jeanet Woldring

eneco.gifKlanten van Eneco gaan per 1 januari gemiddeld 66 euro meer betalen voor de levering van gas en stroom. Naar verwachting zullen de netbeheerkosten en belastingen ongeveer 30 euro stijgen, waardoor de energierekening met variabele tarieven volgend jaar zo'n 100 euro omhoog gaat. Huishoudens die hun tarieven vastzetten, zijn het voordeligst uit bij Eneco. Hoe zit dat?

Alleen variabele tarieven stijgen

Het gaat bij de leveringstarieven om consumenten die hun energieprijs niet vastgezet hebben (lees meer over vaste en variabele leveringstarieven). De belastingen en netbeheerkosten zijn buiten beschouwing gelaten in het bedrag van 66 euro, dat gebaseerd is op een jaarverbruik van 2800 kWh elektriciteit en 1200 m³ gas. Dit is het gemiddelde verbruik van een Eneco-klant.

Stijgende inkoopprijzen

De hogere gas- en elektriciteitstarieven zijn het gevolg van stijgende inkoopprijzen op de groothandelsmarkt waar Eneco voor haar klanten elektriciteit en gas inkoopt. De stijging van het variabele leveringstarief volgt op een periode waarin Eneco acht keer op rij haar variabele tarief verlaagd heeft.

Jaarkosten_Eneco-Essent-Nuon1-7-2016.jpg

Sinds 2012 daalden de tarieven voor Eneco-klanten met een energiecontract voor onbepaalde tijd. Een gemiddelde Eneco-klant met variabele tarieven ging er (waar het dit deel van de energienota betreft) de tweede helft van 2012 tot eind 2016 circa 275 euro op jaarbasis op vooruit.

Vaste leveringskosten (vastrecht) ongewijzigd

De hoogte van de stijging is afhankelijk van het verbruik en zal per klant verschillend zijn. De vaste leveringskosten (voorheen vastrecht genoemd) blijven ongewijzigd. Naar eigen zeggen brengt Eneco ten opzichte van de andere grote spelers binnen de energiemarkt de laagste vaste leveringskosten in rekening. Voor klanten met een vast tarief is er per 1 januari 2017 geen verandering in de tarieven.

Energiecontract met variabele tarieven

Ondanks de wijziging biedt de leverancier naar eigen zeggen nog steeds scherpe tarieven die concurrerend zijn binnen de energiemarkt. Dat blijkt ook uit de gemiddelde jaarkosten van de 3 grootste energieleveranciers gebaseerd op contracten voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Bij Eneco betaalt een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas 1647 euro, bij Essent 1716 euro en bij Nuon 1745 euro. 

Eneco goedkoopste energiecontract met vaste tarieven

Dat geldt helemaal voor een energiecontract met vaste leveringstarieven. Met EcoStroom + AardGas Garantieprijs staat Eneco op de 1e plek in onze Top 5 goedkoopste energiepakketten. Consumenten die zich hiervoor aanmelden via Gaslicht.com ontvangen een welkomstpremie van 250 euro en een aantrekkelijk actietarief. Het geldt nu ook voor bestaande klanten.

Bekijk ook het filmpje Eneco EcoStroom en AardGas -> actie geldt nu ook voor bestaande klanten!

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 1 december 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie