Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energie in coronatijd: antwoord op 5 prangende vragen

door Arnoud Timmerman 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Nederland bevindt zich momenteel in een van de grootste crises van de afgelopen honderd jaar. De COVID-19-pandemie veroorzaakt de ernstigste economische recessie in bijna een eeuw, voorspelt de OESO. Een klein lichtpuntje in de malaise: de energietarieven maakten de afgelopen maanden een vrije val. Door over te stappen kan fors worden bespaard op de energierekening. Het roept ook veel vragen op, daar gaan we graag dieper op in.

5-vragen-energie-in-coronatijd.jpg

1. Wat heeft de olieprijs te maken met energie?

In onze campagnes en op onze website kon u er niet omheen: door de lage olieprijs zijn de energietarieven historisch laag. De olieprijs daalde medio maart met 60%, onder andere omdat veel fabrieken de deuren sloten en er veel minder gereisd werd als gevolg van het coronavirus. De vraag naar olie daalde ook vanwege de milde winter en de vele zonuren. Door dezelfde effecten kelderde tegelijk ook de gasprijs. De olie- en gasprijs zijn nauw aan elkaar gekoppeld. Veel energiecentrales draaien op gas, waardoor de productiekosten voor energie zijn gedaald en daardoor dus ook de energietarieven.

2. Is dit hét moment om te kiezen voor een meerjarig contract?

De historisch lage energieprijzen deed bij velen de vraag opwerpen: 'Is het verstandig om juist nu te kiezen voor een meerjarig energiecontract?'. Bij een contract voor bepaalde tijd van bijvoorbeeld 1 of 3 jaar worden alleen de energietarieven vastgezet; de netbeheerkosten en overheidsheffingen kunnen jaarlijks wijzigen. De éénjarige contracten zijn over het algemeen veel goedkoper dan contracten voor 3 jaar. Door te kiezen voor een éénjarig contract op Gaslicht.com kun je elk jaar profiteren van scherpe actietarieven en een mooie korting die veel leveranciers bieden. Ons advies: jaarlijks overstappen levert de hoogste besparing op. Toch liever even sparren? Onze energie-experts staan u graag te woord. 

3. Is het openbreken van mijn energiecontract verstandig?energiecontract-openbreken-blog.png

Onze klantenservice werd de afgelopen maanden overspoeld met de vraag: 'Is het verstandig om nu over te stappen ondanks dat ik nog een lopend contract heb?'. Het antwoord is niet eenvoudig en verschilt per situatie. Bij een contract voor onbepaalde tijd kunt u elk moment overstappen. Op dit moment loopt de besparing voor mensen met zo’n contract op tot bijna 500 euro. Wanneer u een contract heeft voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar, dan kan opbreken resulteren in een opzegboete. Ondanks een opzegboete kan overstappen soms alsnog aantrekkelijk zijn. Meer hierover leest u in onze blog.

4. Moet ik wachten tot (na) 1 juli met overstappen?

Per 1 juli dalen de variabele energietarieven. Wachten met overstappen is echter niet nodig. De vaste actietarieven die worden aangeboden via Gaslicht.com zijn standaard al veel lager dan de variabele tarieven. Een jaarcontract met vaste tarieven kan op dit moment tot bijna 500 euro voordeliger zijn dan een variabel energiecontract voor een gemiddeld huishouden. Wacht dus niet tot 1 juli en profiteer nu al van actietarieven en mooie kortingen op Gaslicht.com.

5. Gaan de energietarieven de komende tijd nog verder dalen?

Deze vraag wordt veel gesteld. Helaas hebben wij geen glazen bol en durven we hier geen uitspraken over te doen. Feit is wel dat het gemiddelde bespaarbedrag momenteel uitzonderlijk hoog is. Wanneer u een energiecontract heeft voor onbepaalde tijd betaalt u het ‘slaperstarief’. En dan is dit hét moment om energie te vergelijken en over te stappen. Wanneer u een contract heeft voor bepaalde tijd en u kunt nu overstappen: doen. Bij vragen kunt u dagelijks onze energie-experts raadplegen: telefonisch 0342-411350 of via WhatsApp 06 44409555. Op werkdagen zijn we bereikbaar tot 20.00 uur. We helpen u graag!

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 1 juni 2023

Arnoud Timmerman
Arnoud Timmerman Marketing Manager

Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.

Reacties (1)

Geplaatst door: C de Bruin ()

Geachte heer/ mevrouw,
Mijn jaarcontract bij ‘Energie Direct’ loopt tot 5 september 2020, wat is de boete op het openbreken van dit contract,

Met vriendelijke groet,

Opmerking van de redactie op 23-06-2020
Beste meneer/mevrouw De Bruin,

Bedankt voor uw reactie. Als u nu een overstap aanmeldt, houden veel energieleveranciers al rekening met de einddatum. Alleen Vattenfall houdt nog geen rekening met de einddatum, vanaf 7 juli kunt u zich ook voor hen aanmelden. Op deze manier is er geen spake van een opzegboete.

Met vriendelijke groet,
Marlies

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie