De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Energie volgend jaar 135 euro duurder

door Marlies Hazenberg 1 reactie Leestijd: 3 minuten

De energienota voor een gemiddeld huishouden gaat volgend jaar met 100 tot 135 euro omhoog. Dat schrijft Chris van Alem in de Gelderlander. De stijging is het gevolg van de sterk gestegen olieprijzen op de wereldmarkt en de hogere energiebelasting op stroom die vanaf 1 juli wordt geheven. De energierekening van een doorsnee huishouden is sinds 2000 met meer dan 75 procent gestegen. Gas is ruim twee keer zo duur geworden; stroom werd bijna de helft duurder.

Gasterra, de grootste gasleverancier van Nederland, denkt dat de gasprijzen op 1 januari met 5 tot 10 procent stijgen. Blijft de olieprijs hoog of stijgt deze verder, dan is een nieuwe verhoging per 1 juli 2008 onontkoombaar.

Klanten met vaste prijscontracten betalen alleen de duurdere energiebelasting* op stroomverbruik. De energiebelasting stijgt per 1 juli 2008 met 0,3 cent (inclusief btw) per kilowattuur. Dat komt voor een gemiddeld huishouden overigens slechts neer op een stijging van 10 euro op jaarbasis.

Duur gas en stroom drijft de jaarnota voor een huishouden met een gemiddeld gebruik van 1850 kubieke meter gas en 3500 kilowattuur stroom op tot bijna 2300 euro volgens de krant. Dit bedrag -inclusief netwerk- leveringskosten en energiebelasting- komt overeen met een modaal bruto-maandloon.

Van Alem: "De omhooggeschoten olieprijzen tot bijna 100 dollar (circa 69 euro) voor een vat hebben de tariefdaling die de energiebedrijven per 1 juli invoerden, volledig tenietgedaan. Geen enkel energiebedrijf heeft de tarieven voor 2008 al gepubliceerd. Nuon en Essent, de grootste energiebedrijven van Nederland, komen daar pas eind van de maand mee." Volgens de Gelderlander beaamt financieel bestuurder Doede Vierstra van Nuon  dat de prijzen zullen stijgen. De mate van stijging hangt af van het moment dat de energiebedrijven hun gas voor 2008 inkopen.

Uiteraard zal Gaslicht.com prijsbewuste consumenten vroegtijdig op de hoogte stellen van de nieuwe tarieven! Wilt u nu al profiteren van prijsvoordelen, stap dan gratis online over. In de strijd om de klant gaan sommige energieleveranciers héél ver. Zo storten bedrijven als Energie:direct en Eneco  een ongehoord hoog bedrag (160 euro contant!) op uw bankrekening wanneer u switcht. Nuon maakt het helemaal dol met 220 euro! Zulke aanbiedingen gelden doorgaans exclusief voor degenen die online via de vergelijkingssite overstappen. Bedenk wel dat bij voornoemde bedrijven de leveringstarieven tussentijds aangepast kunnen worden. Alleen bij Eneco betreft het een 'vaste prijs contract' d.w.z. dat u voor de 'Garantieprijs Ecostroom/ Ecogas' hetzelfde leveringstarief blijft betalen gedurende de looptijd van het contract.

Top 5 wisselt wekelijks
Niet alleen gevestigde namen stunten met prijzen, ook DONG Energy, Oxxio en de Nederlandse Energie Maatschappij komen met aantrekkelijke aanbiedingen. De nieuwkomers én oudgedienden in de energiemarkt zien we dan ook regelmatig stuivertje wisselen in onze TOP 5. Scheelt het tussen de eerste en de vijfde plaats nog geen 3 tientjes op jaarbasis, het verschil tussen het goedkoopste en duurste energiecontract bedraagt nog altijd 300 euro!

*Tarieven energiebelasting van elektriciteit: 2007: 7,16 cent per kWh;  in 2006 was dit 7,05 cent en volgend jaar wordt het 7,41 cent (excl. btw)  Zie ook: Belastingen op energieverbruik 

Klik hier voor meer informatie over Overstappen

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021


Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Reacties (1)

Geplaatst door: mark ()

beter dat de prijzen gaan stijgen. Ik vind dat je voor goede dingen best wel eens meer mag betalen. we klagen ook altijd, ik ben er blij mee!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie