Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energie volgend jaar duurder en goedkoper

Leestijd: 2 minuten

Een wat vreemde titel wellicht. Het heeft betrekking op de verschillende kostenposten op de energierekening zoals levering, transport en energiebelasting. Wat het eerste betreft, op moment van schrijven hebben alleen Nuon en Delta de prijzen voor de eerste helft van 2011 officieel bekend gemaakt.

Nuon verlaagt de leveringstarieven per 1 januari, waardoor een gemiddeld huishouden ongeveer 40 euro per jaar minder gaat betalen voor de levering van gas en stroom. Bij Delta wordt stroom 14 procent goedkoper en gas 7 procent duurder. Ook Essent en Eneco hebben laten weten dat de prijzen (licht) zullen dalen, maar de exacte tarieven hebben zij nog niet bekend gemaakt. 

Netwerktarieven en energiebelastingen, de overige kostenposten op uw rekening, zullen echter stijgen en dat geldt voor iedereen, ongeacht welke energieleverancier u heeft. Een gemiddeld huishouden betaalt volgend jaar vermoedelijk zo’n 15 euro méér aan netwerkkosten.
 
De NMa heeft toestemming gegeven om de netwerkkosten te verhogen omdat de netwerkbedrijven in de komende 20 jaar moeten investeren in de vernieuwing van het netwerk.
 
Wat de prijsvechters gaan doen, is nog even afwachten. Waarschijnlijk zullen zij de prijsontwikkeling van Essent, Nuon en Eneco gaan volgen. Verwacht wordt dat het verschil tussen de kosten van het gemiddelde variabele contract voor onbepaalde tijd en de beste prijsaanbieding ook volgend jaar rond de 300 euro uitkomt. Dit is het bedrag wat u met een gemiddeld verbruik kunt  besparen als u gaat overstappen.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie