Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energieakkoord minder ambitieus

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Kabinet, werkgeverorganisaties, vakbonden en milieuorganisaties hebben na zeven maanden overleg op hoofdlijnen een energieakkoord bereikt. Dat heeft de Sociaal Economische Raad (SER) vrijdag laten weten. De hoofdlijnen moeten nog verder worden uitgewerkt.

Energiebesparing en CO2 uitstoot
Het akkoord bevat afspraken over energiebesparing, vermindering van CO2-uitstoot en klimaatbeleid. Dit moet leiden tot een betaalbare en schone energievoorziening. Het zal de komende jaren zorgen voor miljarden aan investeringen en goed zijn voor duizenden extra banen.

Hernieuwbare energie doelstelling bijgesteld
Het belangrijkste punt dat naar voren komt is de getemperde ambitie om Nederland in 2020 op 16 procent hernieuwbare energie te laten draaien. Dit is bijgesteld naar 14 procent. De doelstelling zal onder meer behaald worden door windenergie, in de vorm van windmolenparken op land en in zee. Hiermee probeert het principe-akkoord de minimumeis van Brussel te waarborgen. Het doel van 16 procent is verschoven naar 2023 en in 2050 zal de energievoorziening geheel duurzaam moeten zijn.

Ontwikkelingen
Naast de uitbreiding van windenergie zullen oude kolencentrales onder voorwaarden gesloten worden. Ook zullen consumenten en het bedrijfsleven gestimuleerd worden om zelf hernieuwbare energie op te wekken met als nevendoel verlaging van de energierekening. Daarnaast zullen woningen beter geïsoleerd worden waardoor energie bespaard kan worden. Eerder werd bekend dat de Rabobank voor de overheid investeert middels een fonds om woningbezitters te ondersteunen met de energiebesparing. Het voorgestelde verplichte energielabel voor huiseigenaren gaat echter niet door.

Vervolgtraject
De komende weken werken de partijen de hoofdlijnen uit en worden de maatregelen doorgerekend. Op basis van de uitkomsten  vindt eind augustus definitieve besluitvorming plaats.

Website Energieakkoord.nl

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 20 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.