De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Opgelet: zit u met uw huidige energiecontract wel goed?

door Maartje Sebek 8 reacties Leestijd: 4 minuten

Recent onderzoek van de ACM laat zien dat iets meer dan vier op de tien consumenten (44%) geloven dat je met een overstap naar een andere energieleverancier veel geld kunt besparen. Echter meent 47% dat je niet hoeft over te stappen als je huidige energieleverancier bij een prijsvergelijker, zoals Gaslicht.com, bij de voordeligste aanbieders staat. Wij schrokken nogal van die aantallen. Betekent dat dan dat bijna de helft van de Nederlanders denkt dat aanbod ook af te nemen als bestaande klant? 

Energiecontract vergelijken

Verschillende redenen om niet over te stappen

Nog altijd heeft 44% van de Nederlanders een contract voor onbepaalde tijd, zo bleek uit de recente energiemonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Over het algemeen zijn consumenten tevreden over hun energieleverancier. Niet gek omdat je in principe ook weinig van doen hebt met je energieleverancier.  Dat kan dan ook voor veel consumenten een reden zijn om bij de huidige leverancier te blijven. Mits het prijsverschil niet te groot is. Ook is er nog altijd de perceptie dat overstap ‘gedoe’ is en tijd kost. Maar waar Gaslicht.com van schrok is dat bijna de helft (!) van de consumenten denkt goed te zitten als de huidige leverancier bij de goedkoopste aanbieders op een prijsvergelijker staat. Dat suggereert dat die mensen denken dat aanbod ook af te nemen als bestaande klant. 

Berekening voordeligste aanbieders

Leveranciers hebben verschillende energiecontracten: met vaste tarieven of variabele tarieven en voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd. Met grijze stroom of groene stroom uit Nederland of Europa; met aardgas, CO2-gecompenseerd gas of groen gas. Voor nieuwe klanten,  verhuizende klanten, bestaande klanten etc. Een prijsvergelijker, zoals Gaslicht.com, probeert al die verschillende contracten in een eenvoudig overzicht weer te geven. Daarbij is het van belang op basis van de persoonlijke situatie te vergelijken. Alleen door een inschatting van het eigen verbruik op te geven en de adresgegevens in te vullen komt een persoonlijk overzicht van de voordeligste aanbiedingen naar voren. 

Dat u geen actie hoeft te ondernemen als uw energieleverancier tot de voordeligste aanbieders behoort, is echt een fabel. En kan behoorlijk duur uitpakken. Het gaat niet om de energieleverancier, maar om het specifieke energiecontract dat u afneemt bij de leverancier. En dat is als bestaande klant nooit het contract dat als voordeligste bij prijsvergelijkers naar voren komt. Sterker nog, als een contract voor bepaalde tijd afloopt en u doet niets, dan vervalt u veelal in het duurste tarief in de markt.

Vergelijken met de huidige leverancier?

Om een aanbod via een prijsvergelijker te vergelijken met wat u betaalt of gaat betalen (bij verlenging) bij uw huidige energieleverancier, raden wij aan te kijken naar wat u per kilowattuur stroom en/of kubieke meter gas betaalt. Dat samen met de vaste leveringskosten (vastrecht) en een eventuele welkomstpremie bepalen of overstappen voordeliger is of niet.

Bij de klantenservice van Gaslicht.com zien we dat consumenten een nieuw aanbod vaak vergelijken met de huidige maandelijkse kosten (termijnbedrag) voor stroom en gas. Is het huidige termijnbedrag lager of zit er weinig verschil in? Dan wordt geen actie ondernomen. In dit proces ziet men echter een belangrijke stap over het hoofd. Is uw contract afgelopen, blijft u bij uw huidige leverancier en sluit u geen nieuw contract af? Dan gaat u automatisch het variabele tarief betalen. Veel mensen zijn daar onvoldoende van op de hoogte. De variabele energietarieven wijzigen doorgaans twee keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli. En belangrijker, die zijn op jaarbasis veelal 200 tot 300 euro duurder.

Advies van experts

Sinds de oprichting van Gaslicht.com in 2003 geldt in de energiemarkt dat het voordeligste aanbod vrijwel altijd alleen voor nieuwe klanten geldt. Op die manier proberen leveranciers nieuwe klanten aan te trekken met lage actietarieven en een mooie welkomstpremie. Het zijn de zittenblijvers die daarvoor de rekening betalen. Komt het einde van uw contract in zicht? Volg dan het advies van onze experts en neem de tijd voor het vergelijken van de verschillende energiecontracten. Zo ziet u welk contract het voordeligst is in uw persoonlijke situatie en voorkomt u dat u te veel betaalt voor uw vaste lasten.

Onze experts staan voor u klaar

Onderneemt u geen actie vlak voor het aflopen van uw contract? Dan wordt er automatisch tegen variabel tarief afgerekend. De afgelopen maanden zijn de prijzen op de inkoopmarkt van energie gestegen. Dit heeft invloed op de energietarieven. Per 1 juli 2021 stijgen de variabele leveringskosten voor stroom en gas dan ook flink. Een vast contract met actietarieven en een welkomstpremie levert dan vrijwel de grootste besparing op. Twijfelt u of heeft u graag dat een extra paar ogen met u meekijkt? Neem dan contact op met een van onze energie-experts. Wij staan dagelijks klaar om u te helpen.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 17 juni 2021

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Reacties (8)

Geplaatst door: Marcel Hartman ()

Mijn contract loopt op 02-11-2021 bij VD Bron af , ik stap elk jaar over via Gaslicht.com maar kan ik nu al een nieuw contract aangaan die pas op 02-11-2021 in gaat aangezien de energieprijzen per 01-07-2021 omhoog gaan om nu nog voordeel te kunnen behalen .Of moet ik boete betalen ? Vr Gr Marcel Hartman

Opmerking van de redactie op 30-06-2021
Beste meneer Hartman,

Bedankt voor uw reactie. Er zijn een aantal energieleveranciers die nu al rekening willen houden met de einddatum van 2 november 2021 en waarvoor u dus al kunt aanmelden. Dit gaat om: GreenNL, Budget Energie, NLE, Greenchoice, Innova Energie, Vandebron en Welkom Energie. De andere energieleverancier houden rekening met de einddatum vanaf begin maart.

Mochten er nog verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Mw. G.Berendsen ()

Ik stap ook ieder jaar over. Meestal krijg je aan het einde van een 1 jarig abonnement een aanbieding van het energiebedrijf waar je dan bij zit. Dat aanbod kan ik dan niet vergelijken met jullie vergelijkingssite. Is er een mogelijkheid dat dit wel zou kunnen door bijvoorbeeld dat aanbod door jullie te laten vergelijken. Benieuwd naar jullie antwoord.

Opmerking van de redactie op 24-06-2021
Beste mevrouw Berendsen,

Bedankt voor uw reactie. U mag het aanbod sturen naar info@gaslicht.com samen met uw verbruik. Dan zoeken wij graag uit of dit een voordelig aanbod is of dat het voordeliger is om over te stappen.

Met vriendelijke groet,
Marlies

Geplaatst door: Agnès Koonings ()

Stap al jaren elk jaar over . Raadpleeg altijd eerst gaslicht.com en naar aanleiding daarvan stap ik over. Erg tevreden.

Geplaatst door: Joep ()

Ik stap al jaren ieder jaar over, is denk ik het voordeligst. Bewust zeg ik denk ik, want het is allemaal zo ondoorzichtig met verschillende variabelen, dat het lastig is om het echt goed te vergelijken. Daarnaast zie je helaas met het jaar de overstapkorting minder worden.

Geplaatst door: jjm besouw ()

ik stap elk jaar over via gas/licht .com .Doe niet via telefoon verkoop.

Geplaatst door: L. Erhart ()

Klinkt paradoxaal dat bestaande klanten minder worden gewaardeerd dan nieuwe maar het klopt helemaal. Sinds een jaar of drie stap ik elk jaar over en naast de welkomspremie ben ik ieder jaar minder voor de energie gaan betalen!

Opmerking van de redactie op 22-06-2021
Beste meneer/mevrouw Erhart,

Bedankt voor uw reactie. Goed om te horen dat u elk jaar overstapt en zo elk jaar kunt profiteren van het voordeligste pakket met welkomstpremie.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: P. Kansen ()

Goed bezig!

Geplaatst door: Martijn Dingemans ()

Ik volg met belangstelling.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie