Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energiecontract langere tijd vastzetten?

6 reacties Leestijd: 2 minuten

Vorige week werd ik gebeld door mijn energieleverancier met de vraag of ik mijn contract wilde omzetten naar een contract voor langere duur tegen een vaste prijs. Is het verstandig om dat te doen? Consuwijzer, de site van de overheid over uw rechten als consument, kreeg deze vraag voorgelegd.

Ook aan Benergy van Gaslicht.com en Energiewereld.nl wordt dit vaak gevraagd. Vandaar nog maar eens opnieuw aandacht aan deze kwestie. Onderstaande informatie is van Consuwijzer met een aanvulling (schuingedrukt) van Benergy.

Bij contracten met een langere looptijd tegen een vast tarief weet u waar u aan toe bent. Als u het dus prettig vindt om te weten tegen welk tarief u stroom en/of gas afneemt dan kan het een goed idee zijn om te kiezen voor zo'n contract. In de TOP 5 staan momenteel niet zulke contracten. Het goedkoopste voorbeeld is Elektran Stroom 3 jaar vast  en Main Energie met Stroom Groen vast 3 jr. 

Als u kiest voor een contract met een langere looptijd tegen een vast tarief dan profiteert u uiteraard niet van prijsdalingen in de markt. Maar u kunt niet in de toekomst kijken en weet niet of energieprijzen stijgen of dalen...

Daarnaast is het altijd goed om eerst de voorwaarden door te nemen voordat u uw contract laat omzetten. U kunt de voorwaarden lezen op de aanmeldformulieren op onze vergelijkingssites. Zo is het goed om te weten of de energieleverancier in bepaalde gevallen het tarief toch mag verhogen. Ook is het belangrijk om te weten onder welke voorwaarden u het contract voortijdig mag beëindigen. Dit kunt u terugvinden in de detailinformatie van de desbetreffende energieleverancier op Gaslicht.com en Energiewereld.

Een belangrijke voorwaarde kan zijn dat u een opzegvergoeding moet betalen als u het contract voortijdig opzegt. De hoogte van deze opzegvergoeding is afhankelijk van de  tijd die u nog zou vastzitten aan het contract. In de algemene voorwaarden bij het contract staat hoe hoog de opzegvergoeding precies is. U vindt het ook in de detailinformatie op onze sites.

Houd er bovendien rekening mee dat contracten met een vaste looptijd vaak stilzwijgend verlengd worden met maximaal een jaar als de looptijd is verstreken. Ook dat vermelden we op Gaslicht.com en Energiewereld.

Conclusie: Kies bewust en laat u vooral niet beetnemen door misleidende of agressieve verkooptrucs via de telefoon! Op Gaslicht.com kunt u hier alles nog eens rustig nalezen over
contracten met een langere looptijd tegen een vast of variabel tarief.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Reacties (6)

Geplaatst door: Paul ()

Ik ben twee maanden terug overgestapt van Oxxio (vast contract, 1,5 jaar geleden afgesloten) naar Greenchoice. Besparing: ruim 700 euro op jaarbasis (gas+elec). De boetes die ik moest betalen (50 voor elec, 75 voor gas) heb ik er met dik 2 maanden al uit.

Conclusie: vast contract is zeker niet altijd aan te raden. Shoppen loont!

Geplaatst door: charles van otterlo ()

goede morgen,
aangesloten bij eneco is mijn lage energie verbruik 2208kwh en het norm. 2474kwh.
is het nu verstandig om een van de top 5 dubbele stroomgebruik te kiezen?

U bijvoor dankend voor de moeite,

m.vr.gr.

Charles van Otterlo

Geplaatst door: r g zuinig ()

Ze bieden je alleen een contract voor meerdere jaren aan als er voor hen zelf voordeel bij zit. Van Nuon kreeg ik een aanbieding en in eerste instantie werd electrisch 1 eurocent duurder dan het nu kost, maar dat moet zich later terug verdienen. Ik heb advies gevraagt, maar ze bieden alleen aan als er voor hen winst aan zit. Ze bekijken wanneer je de meeste stroom afneemt en voor hen zit er zeker voordeel bij.

Geplaatst door: c.berenbroek ()

ik weet niet goed of ik mijn nuon contract vast moet leggen voor 3 jaar.
Je betaalt veel voor transportbeheer van gas en je betaalt ook veel btw.

Geplaatst door: Hans ()

Hou er rekening mee dat een leverancier bij vaste tarieven (zeker die voor langere termijnen) een toeslag verwerkt die rekening houdt met toekomstig hogere energietarieven. M.a.w. de toekomstige stijging betaalt u vooruit. Dus het voorkomen van stijgende kosten door vast te leggen gaat niet geheel op.

Geplaatst door: A Zwaaihaak ()

Energiecontract vast of variabel.

Met de vooruitzichten van stijgende energieprijzen voor de komende jaren, lijkt het zinvol om een energiecontract voor langere tijd vast te zetten qua tarieven.
Temeer daar de energieprijzen aan de olieprijzen zijn gekoppeld.
Een eenvoudige berekening maakt dit duidelijk door uit te gaan van een jaarlijkse gemiddelde stijging van de olieprijs van 5 - 10 % gemiddeld.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.