Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Leveranciers verantwoordelijk voor meterstanden

door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 2 minuten

Bij overstappen en verhuizingen zijn energieleveranciers vanaf 1 januari verantwoordelijk voor de juiste meterstanden. Nu ligt die taak nog bij de netbeheerders. Dit blijkt in de praktijk problemen op te leveren, aangezien netbeheerders soms een verkeerde schatting maken van de meterstanden.

Bij een overstap of een verhuizing moet de klant zijn meterstanden doorgeven aan de energieleverancier. De netbeheerder kijkt of deze standen overeenkomen met het verbruik in het verleden. Wijkt dit af, dan schat de netbeheerder zelf de meterstanden in. Het blijkt dat deze procedure soms voor problemen zorgt. Ook als een klant niet zelf de stand doorgeeft, maakt de netbeheerder een schatting.

Het EDSN (Energie Data Services Nederland) regelt in Nederland de administratieve processen bij overstappen en verhuizingen voor energiebedrijven. Algemeen directeur Frans Heijers van EDSN legt uit waarom het handiger is dat energieleveranciers die verantwoordelijkheid krijgen: “Het is logischer om bij switches en verhuizingen, als de klant toch juist al contact heeft met de leverancier, die meetgegevens door de leverancier te laten vaststellen.”

De energieleveranciers willen niet wachten op de wetswijziging die de taak van meterstanden verwerken bij hen neerlegt. Daarom heeft de vereniging Nederlandse Energie Data Uitwisseling (Nedu) woensdag hun eigen voorstel aangenomen. In maart moet duidelijk worden of de nieuwe werkwijze minder problemen oplevert dan nu.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 21 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: Maurice Visser ()

Deze verandering is in stroomopwaarts tussen marktpartijen afgesproken, dat klopt echter vind de wissel van de meetverantwoordelijkheid plaats per 1-4-2013

Geplaatst door: jaap ()

De zin: "Ook als een klant niet zelf de stand doorgeeft, maakt de netbeheerder een schatting" staat dubbel in de eerste alinea.

Opmerking van de redactie op 01-04-2012
Dank voor ow opmerking; we zullen het z.s.m. aanpassen.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.