De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energienota Nuon volgend jaar 135 euro hoger

Nuon heeft als eerste bedrijf bekendgemaakt hoeveel duurder energie wordt volgend jaar. Een huishouden is vanaf januari waarschijnlijk meer dan tien euro per maand extra kwijt.

Nuon verhoogt de tarieven voor stroom en gas volgend jaar met respectievelijk 17 en 15 procent. Volgens Nuon komt de totale energienota voor een gemiddeld huishouden daarmee uit op 2047 euro. Nuon gaat uit van een gemiddeld verbruik van 3500 kWh elektriciteit en 1820 kubieke meter gas. Dit jaar bedraagt de aanslag 1892 euro voor de totale energiekosten, d.w.z. leveringskosten + netwerkkosten + belastingen.

Zoals bekend verondersteld is de rekening opgebouwd uit kosten voor levering, netbeheer en belastingen. Alleen op leveringskosten kan bespaard worden. Dat wil zeggen op circa 30% van de totaalkosten van de stroomnota en op ongeveer 45% van de gasnota. Om die reden worden alleen de leveringskosten ter vergelijking  getoond op deze website.  

De steeds duurder wordende energie is volgens Nuon het gevolg van de hoge olieprijs, die zowel de gasprijs als de elektriciteitsprijs beïnvloedt.

De PvdA wil dat het kabinet met maatregelen komt om de hogere energiekosten te compenseren. De partij stelt voor de heffingskorting in de energiebelasting te verhogen. Het kabinet heeft toegezegd de situatie in december te bekijken, maar de PvdA wil niet zo lang wachten. Ook het CDA heeft met spoed om maatregelen gevraagd als blijkt dat het stijgen van de olieprijzen het koopkrachtbeleid verstoort.  

Volgens schattingen van eind vorig jaar is een Nederlands gezin dit jaar óók al 150 tot 175 euro meer kwijt voor gas en licht. Daar komt volgend jaar dus nog flink wat bij. Bovendien is nergens in de wereld benzine, mede dankzij de hoge accijns, duurder dan in Nederland.

Om de automobilist tegemoet te komen verhoogt het kabinet dit jaar de accijns op benzine en diesel niet. Normaal wordt de accijns ieder jaar aangepast aan het prijspeil, maar dat laat de regering op voorstel van minister Zalm van Financiën achterwege.

Benieuwd hoe u kunt besparen op uw energiekosten? Op deze website kunt u de prijzen en voorwaarden van de verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken en héél eenvoudig overstappen naar een goedkopere leverancier. 

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 27 oktober 2005
Geactualiseerd: dinsdag 16 april 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie