Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energienota volgend jaar boven 2000 euro

door Jeanet Woldring 4 reacties Leestijd: 2 minuten

De energienota van een gemiddeld huishouden stijgt volgend jaar met 160 euro. Dat is het gevolg van een sterke verhoging van de stroom- en gasprijzen per 1 januari. Stroom wordt volgend jaar maar liefst 21 procent duurder, gas 11 procent. Dat staat vandaag in het Nederlands Dagblad.

Energienota in 8 jaar meer dan verdubbeld

Daarmee komt de jaarlijkse energienota van een doorsnee gezin voor het eerst boven de 2000 euro uit, zo schrijft de krant. Dit zou blijken uit een indicatie van de tarieven over 2009 van Nuon, die de definitieve energietarieven  tussen medio november en begin december bekendmaakt. Ook de andere energiebedrijven zullen niet aan een verhoging kunnen ontkomen. Volgens het CBS betaalt een gemiddeld huishouden in 2008 1869 euro voor stroom en gas. Daarmee is de energierekening  in acht jaar tijd meer dan verdubbeld.

Tariefstijging fors hoger

De tariefstijging op 1 januari valt per saldo fors hoger uit dan de tariefstijging die afgelopen juli werd doorgevoerd. Toen steeg de gasprijs bij de twee grootste energiebedrijven met 15 procent en de stroomprijs met 3 procent (Nuon) en 6 procent (Essent). De reusachtige stijging van de stroomprijs komend jaar is toe te schrijven aan de sterk gestegen prijzen van grondstoffen.

Vaste prijscontracten geen verhoging 

Klanten met een meerjarig vaste prijscontract krijgen geen hogere voorschotnota. Zij hebben geen last van de tariefsverhoging per 1 januari. Alleen hogere belasting- en netwerktarieven worden aan hen doorberekend. Volgens een woordvoerder van Nuon is het voordelig om nu een meerjarig contract af te sluiten. ,,Dat scheelt tientjes ten opzichte van de nieuwe tarieven in januari 2009, want nu de olieprijs laag is kunnen we voordelig inkopen.'' 

Vast of variabel?

Een doorsnee gezin dat nu overstapt op Nuon VastePrijsEnergie  betaalt € 2163 voor een 2-jarig contract (€1369 voor levering en €794 voor transport). Wie de prijs 3 jaar vastzet, is op jaarbasis een paar euro meer kwijt, terwijl een jaar vastzetten het duurst is (€ 2227). Een VastePrijsEnergie contract afsluiten voor 5 jaar is mogelijk voor € 2188 per jaar. Wie de prijs niet vast wil zetten en overstapt op Nuon via Gaslicht.com betaalt nu €1786, inclusief netwerkkosten. Dit is een exclusief actiepakket met speciale korting en variabele tarieven, waarbij de leveringstarieven dus tussentijds kunnen wijzigen.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 5 januari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (4)

Geplaatst door: edwin ()

Gasprijs voor het eerste halfjaar van 2009 wordt bepaald op basis van het gemiddelde tussen 1 April 2008 en 30 September 2008. Juist in deze periode stond de olieprijs hoog (tot $147 in Juni) om daarna te dalen met pas een sterke daling vanaf September. Niettemin komt daarmee de gemiddelde gasprijs daarmee hoger dan de periode ervoor en stijgen de energieprijzen per Januari 2009. Als in de periode 1 Oktober 2008 t/m 31 Maart 2009 de olieprijs op dit niveau blijft, dan zullen de gasprijzen dalen in de tweede helft van 2009.

Geplaatst door: Kor ()

Ik ben het met Brandsma eens. De gasprijs is toch gekoppeld aan de olieprijs? Als de olieprijs stijgt, stijgt ook de gasprijs. Dan daalt bij een dalende olieprijs toch ook de gasprijs? Dat lijkt mij niet meer dan logisch!

Geplaatst door: brandsma ()

Je wordt gewoon belazerd ,als de olieprijs daalt zullen we volgend jaar ook wel een flinke daling krijgen van de energie prijzen of is dat een sprookje omdat er onderling afspraken worden gemaakt . Hier moeten ze een keer een onderzoek naar doen. Ze zijn je gewoon aan `t bestelen .Niemand gaat erin koopkracht op vooruit volgend jaar dit geld gaat allemaal naar de energie leveranciers
Het word tijd dat de nederlandse bevolking in actie komt tegen dit soort praktijken

Geplaatst door: dave ()

21% over een euro dat zijn verhogingen die uit den boze zijn...
nog meer mensen die het niet meer kunnen opbrengen...
En hoe zuinig je ook bent hier kun je niet tegen bezuinigen...

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie