De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energieprijs drie jaar vastzetten?

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Ik kreeg ineens een 'paasaanbieding' in de bus van mijn energieleverancier. Als ik het tarief drie jaar vastzette, kreeg ik 100 euro netto terug, als cadeautje. Maar je maakt mij niet wijs, dat ze dit niet dubbel en dwars gaan terug verdienen. Ik geloof niet in dit soort kadootjes en in deze tijd wil iedereen wel 100 euro ontvangen. Wat is wijsheid?

Er worden de laatste tijd veel aanbiedingen gedaan voor vaste tarieven. Kleine aanbieders zijn op zoek naar klanten, of willen in uw geval voorkomen dat u overstapt.

De lage vaste tarieven lopen vooruit op de prijsdalingen van het variabele energietarief, per 1 juli dit jaar. Die is aangekondigd door de grote energieleveranciers, maar met een vast tarief kunt u nu al onder dat verlaaagde tarief duiken.

Is deze specifieke aanbieding aantrekkelijk? De 100 euro is retour is niet uitzonderlijk; bij nieuwe contracten wordt wel 200 tot 300 euro geboden. Bovendien is het de vraag of u na een jaar stroomverbruik ook voordelig uit bent. Dat hangt af van het tarief.

Op www.geldenrecht.nl vindt u sinds kort een vergelijkingsmodule voor energie (verzorgd door Energiewereld.nl). Hiermee kunt u in een oogopslag zien hoeveel een jaar energie u kost. Eventueel extraatjes in contant geld zijn hierin verrekend. Loopt het contract langer, dan wordt de teruggave over de jaren verdeeld. Na afloop van het contract zijn de lasten dus hoger dan in de vergelijking. Bovendien kan het tarief weer gaan variëren, als de periode met vast tarief afloopt.

Dankzij de geldteruggave is het voordelig om elke keer na afloop van een contract over te stappen naar ene nieuwe leverancier. De teruggaves zijn verhoudingsgewijs het hoogst bij eenjaarscontracten.

Drie jaar vast lijkt ook aantrekkelijk, omdat de olieprijzen nu erg laat zijn. U zou kunnen aannemen dat de kans dat deze de komende jaren weer stijgt groter is dan dat hij daalt. Dat is echter speculatie; niemand weet zeker wat de energieprijzen doen over een paar jaar.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie